Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Želízka na MS v klasickém lyžování: Matura, Bauer a Dvořák

Val di Fiemme (Itálie) - Jan Matura, Lukáš Bauer a Miroslav Dvořák - tři jména, na než bude spoléhat česká výprava na mistrovství světa v klasickém lyžování. To se po deseti letech opět koná v italském středisku Val di Fiemme. Šampionát začíná kvalifikací na běžecké závody na 5 km (ženy) a 10 km (muži) volnou technikou. O medaile v běhu, skoku a severské kombinaci se bude bojovat až do konce příštího týdne. ČT sport a náš web nabídnou denní zpravodajství z akce doplněné přímými přenosy, které začnou zítra v 10:40 kvalifikací závodu ve sprintu mužů.

Jan Matura
zdroj: Isifa/EPA

Čeští klasičtí lyžaři nepatří mezi jasné adepty na medaili. Matura sice byl v této sezoně ve Světovém poháru čtyřikrát na stupních vítězů, Bauer patří mezi elitou ke stálicím a Dvořák se letos stejně jako Matura poprvé v kariéře dostal mezi medailisty v SP, ale favority jsou jiní. Přesto český tým nemusí zůstat bez cenného kovu jako na minulém šampionátu v Oslu. Naposledy na MS vybojoval stříbro na 15 km klasicky na MS v Liberci v roce 2009 Bauer, který skončil druhý.

Medailové šance má hlavně Matura

Vyhrál dva závody v Sapporu, dvakrát byl na stupních vítězů v Harrachově a je osmý v průběžném hodnocení Světového poháru. Když předvede dva vyrovnané skoky, může uspět. "Jsem připravený, hlava je v pořádku, tělo i materiál funguje. Na co to bude stačit, to uvidíme. Ale nesmím ani trochu chybovat, jestli chci medaili," řekl Matura.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Tomáše Budky z dějiště MS v klasickém lyžování

Skokané vybojovali medaili naposledy v roce 2005, kdy byl v Oberstdorfu druhý a třetí Jakub Janda. K nominované pětici Matura, Lukáš Hlava, Jakub Janda, Roman Koudelka a Čestmír Kožíšek přibyl na poslední chvíli Antonín Hájek, který vystřídá pro závod na velkém můstku nejhoršího českého skokana z malého můstku. Do závodu půjdou čtyři muži podle výsledků tréninků. Největším favoritem je rakouský fenomén Gregor Schlierenzauer.

Forma běžců na lyžích je velká neznámá. Bauer sice byl druhý na Jizerské padesátce, ale po nevydařené letní přípravě protkané zraněními se spíš trápí. V posledním testu po závěrečné přípravě ve vysoké nadmořské výšce byl v Davosu patnáctý. Na šampionátu jej čeká skiatlon, pak závod na 15 km volně a štafeta, jeho start v závěrečném závodu na 50 klasicky je zatím nejistý.

Před měsícem překvapila třetím místem v La Clusaz štafeta, ale pohoda ostatních členů týmu rovněž zatím není valná. Z formy je také sprinter Dušan Kožíšek, dvojnásobný medailista ze světových šampionátů ve sprintu dvojic. Všichni jsou už v dějišti a dolaďují formu.

Lze očekávat, že o přední pozice se budou prát tradiční sokové Nor Petter Northug a Švýcar Dario Cologna, ale rok před olympiádou v Soči budou zcela jistě velmi silní Rusové. Mezi ženami se čeká tradiční duel Polky Justyny Kowalczykové s Norkou Marit Björgenovou.

Miroslav Dvořák
zdroj: Getty Images

Mezi sdruženáři nakonec není Aleš Vodseďálek, který si před několika týdny poranil záda při tréninku v Harrachově, a byť lékaři nepotvrdili původní diagnózu zlomeniny obratle, reprezentant se nestihl dát dohromady. Jeho místo zaujal talentovaný mladík Tomáš Portyk. Medaili naposledy vybojoval Ladislav Rygl, který v roce 1970 na Štrbském Plese vyhrál.

Jasně nejlepší formu má Dvořák, který se pětkrát letos dostal do desítky, v Almaty byl třetí a v Schonachu čtvrtý. Na MS si přeje být v Top Ten, ví ale, že může bojovat i o vyšší příčky. "Když se jede o desítku, tak často ve skupině, takže by to mohlo být i lepší, třeba do šestky," řekl.

Nominace

Běh na lyžích:

Muži: Lukáš Bauer, Martin Jakš, Aleš Razým, Dušan Kožíšek, Jiří Magál, Ondřej Horyna, Jan Bartoň.

Ženy: Eva Vrabcová-Nývltová, Petra Nováková, Lucie Charvátová, Karolína Grohová, Sandra Schützová.

Skoky na lyžích:

Muži: Jan Matura, Lukáš Hlava, Jakub Janda, Roman Koudelka, Čestmír Kožíšek, Antonín Hájek.

Ženy: Michaela Doleželová, Vladěna Pustková.

Severská kombinace:

Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík, Pavel Churavý, Tomáš Portyk, Petr Kutal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články