Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V kvalifikaci skokanek na MS uspěla z Češek jen Indráčková

Kvalifikacemi běžců na lyžích na 5 kilometrů klasicky žen a 10 kilometrů mužů začalo v německém Oberstdorfu mistrovství světa v klasickém lyžování. Mezi ženami uspěla biatlonistka Baiba Bendiková, která bojovala o medaili i na biatlonovém šampionátu v Pokljuce. Ze čtyř českých skokanek do hlavního závodu na středním můstklu postoupila jen Karolína Indráčková.

Karolína Indráčková
zdroj: ČTK/ZUMA

Indráčková skočila 86 metrů, skončila třicátá a navázala na bodované umístění z posledního závodu Světového poháru v Rašnově. To se naopak nepovedlo Kláře Ulrichové, která letos v SP už čtyřikrát bodovala a figuruje v průběžném pořadí seriálu ještě o místo před Indráčkovou. Dnes skočila 73 metrů a obsadila 48. místo.

Štěpánku Ptáčkovou, která skočila 71,5, dělilo na 42. místě od postupu 4,5 bodu. Veronika Jenčová byla s pokusem dlouhým 71 metrů padesátá.

Kvalifikaci ovládla vítězka posledního závodu SP Sara Takanašiová z Japonska s pokusem 103 metrů. Vedoucí žena seriálu Nika Križnarová ze Slovinska byla pátá (98,5 m).

Je nám líto, video expirovalo.
Závod skokanek absolvuje z Češek jen Indráčková

Biatlonistka Bendiková ovládla kvalifikaci

Na MS startuje i biatlonistka Baiba Bendiková, která ještě v neděli útočila na vítězství v závodě s hromadným startem na biatlonovém šampionátu v Pokljuce. Nyní v Oberstdorfu ovládla s velkým náskokem kvalifikaci na 5 kilometrů volnou technikou.

Devětadvacetiletá Lotyška letos vyhrála na biatlonovém mistrovství Evropy sprint a byla blízko životního úspěchu i mezi světovou elitou. Až dvě chyby na závěrečné položce ji odsunuly na devátou příčku. Místo odpočinku po biatlonovém vrcholu sezony odložila malorážku a vydala se mezi specialistky.

V konkurenci závodnic z běžecky rozvojových zemí dominovala. Vyhrála o 24,3 sekundy před reprezentantkou Thajska Karen Chanloungovou. Všechny ostatní na ni na pětikilometrové distanci ztratily více než minutu. Poslední Raquel Sukkarová z Libanonu zvládla trať, na které měla Bendiková čas 11:48,3, za více než půl hodiny. Ztratila takřka dvaadvacet minut.

Účast na světovém šampionátu v klasickém lyžování plánovala Bendiková dlouhodobě. "Rozhodla jsem se v létě, že budu startovat na mistrovství světa v Oberstdorfu místo biatlonového Světového poháru v Pekingu. I když se kalendář změnil, zůstala jsem u toho," řekla časopisu Nordic Magazine. Místo Pekingu dostalo další kolo SP Nové Město na Moravě, kde se bude závodit na konci příštího týdne.

Návštěvy biatlonistů mezi specialisty nejsou ojedinělé. Například Němka Miriam Gössnerová v roce 2013 skončila čtvrtá na deset kilometrů volně ve Val di Fiemme. Norský biatlonista Lars Berger dokonce před čtrnácti lety vyhrál v Sapporu závod na 15 kilometrů volnou technikou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články