Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Švédské úspěchy na MS pokračovaly i ve skiatlonu. Razýmová za první desítkou

Švédské lyžování slaví na mistrovství světa v Planici další zlatou medaili. Po sprintu, který vyhrála Jonna Sundlingová, je novou světovou šampionkou také její krajanka Ebba Anderssonová. Švédský úspěch ve skiatlonu ještě potvrdila stříbrná Frida Karlssonová. Kateřina Razýmová doběhla třináctá. 

Frida Karlssonová, Ebba Anderssonová a Astrid Slindová
zdroj: ČTK / Lehtikuva / Emmi Korhonen

Jednatřicetiletá Razýmová, jež se vrátila k závodům po mateřské přestávce loni v prosinci, si vylepšila o příčku maximum ze skiatlonu z předloňského MS v Oberstdorfu. Za vítěznou Anderssonovou zaostala o 1:46,3 minuty.

Pětadvacetiletá Anderssonová slaví první individuální zlato na MS, před dvěma lety byla třetí ve skiatlonu a na desítce volně. Na trůnu nahradila Norku Therese Johaugovou, která ukončila kariéru. Karlssonová obhájila dva roky staré stříbro.

Razýmová, jež vynechala olympijskou sezonu a přivedla v červnu na svět dceru Isabellu, ukázala formu už v lednovém závodu Světového poháru ve Val di Fiemme, kde byla třináctá. Přestože rodačku z Domažlic zbrzdily pády konkurentek a byla po klasické části dvaadvacátá, ve druhé polovině se posunula o devět míst. V cíli spokojeně zatla pěst. Na stupně vítězů ztratila necelou minutu.

Anderssonová se držela od úvodu v čele a s Karlssonovou nebo Finkou Kertu Niskanenovou udávaly tempo. K rozhodujícímu trháku nasadila rodačka z Delsba po výměně lyží a ve stoupání si vybudovala několikavteřinový náskok. Problémy měla například Norka Anne Kjersti Kalvaaová, kterou zbrzdila zastávka v boxech a čelo jí ujelo.

Anderssonovou nepřipravil o vítězství ani pád ve třetím kole. Navzdory ztrátě několika vteřin získala brzy náskok před Karlssonovou. Třetí příčku si udržela Slindová. Pětatřicetiletá Norka udržela za sebou Němku Katherinu Hennigovou na pět vteřin a získala při debutu na vrcholné akci první cenný kov.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici (Slovinsko):

Ženy - skiatlon 2x7,5 km: 1. Anderssonová 38:11,8, 2. Karlssonová (obě Švéd.) -22,0, 3. Slindová (Nor.) -48,0, 4. Hennigová (Něm.) -53,3, 5. Niskanenová -56,3, 6. Pärmäkoskiová (obě Fin.) -1:22,1, ...13. Razýmová -1:46,3, 33. Janatová -4:33,7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články