Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Šok se nekonal, Johaugová jasně vyhrála skiatlon. Razýmová čtrnáctá

Suverénní vítězkou ženského skiatlonu se v Oberstdorfu stala Therese Johaugová. Norská lyžařka vyhrála o půlminutu před švédským duem Frida Karlssonová, Ebba Anderssonová. Pro Johaugovou jde už o třetí titul ze skiatlonu v kariéře. Vstup do šampionátu vyšel Kateřině Razýmové, která dojela na 14. příčce. Další česká lyžařka Petra Nováková finišovala jednatřicátá. 

Therese Johaugová před Ebbou Anderssenovou
zdroj: Reuters

Johaugová podle tradice začala od prvních metrů zostra a pole rychle natáhla. V závěru prvního klasického okruhu se jí držely Švédky Karlssonová s Anderssonovou. Karlssonová pak udělala chybu, srazila se s Johaugovou a obě spadly. Norka ale rychle vstala a čela se udržela, zatímco Švédka zlomila hůl a propadla se.

Klasiku dokončily v čele Johaugová s Anderssonovou, Norka přezula lyže rychleji a náskok ve volné technice už jen navyšovala. Karlssonová v bruslení dojela krajanku Anderssonovou a stříbro získala ve finiši.

Dvaatřicetiletá Johaugová si dojela pro osmý individuální titul mistryně světa, třetí ve skiatlonu a celkově se štafetami jedenáctý. Více zlatých medailí získaly v ženských závodech na MS jen její krajanka Marit Björgenová (18) a Ruska Jelena Vjalbeová (14).

Je nám líto, video expirovalo.
Finiš skiatlonu žen na MS

Razýmová závod rozjela velmi dobře v klasice a po první části přijela do boxů osmá s odstupem 26 vteřin na čelo. V bruslení si o šest míst pohoršila a cílem projela s odstupem 1:55,6 minuty za Johaugovou.

"S odstupem času budu asi závod hodnotit pozitivně, ale teď spokojená příliš nejsem. Vzhledem k průběhu závodu jsem totiž mířila výš. Ta nespokojenost pramení z toho, že mě na desátém kilometru začaly brát křeče do rukou, o které jsem se nemohla pořádně opřít, a začala jsem rychle ztrácet pozice. Jinak bych mohla bojovat o desítku," řekla Razýmová.

Devětadvacetiletá Razýmová startuje na třetím mistrovství světa a dosud nejlépe byla před čtyřmi lety v Lahti dvakrát šestadvacátá. Jejím hlavním závodem v Oberstdorfu má být volná desítka, která se jede v úterý.

Běh na lyžích - skiatlon:

Ženy (15 km): 1. Johaugová (Nor.) 38:35,5, 2. Karlssonová -30,0, 3. Anderssonová (obě Švéd.) -30,2, 4. Stadloberová (Rak.) -1:11,4, 5. Kallaová (Švéd.) -1:12,1, 6. Fossesholmová (Nor.) -1:15,6, 7. Claudelová (Fr.) -1:22,7, 8. Sorinová (Rus.) -1:23,3, 9. H. Wengová (Nor.) -1:25,5, 10. Kirpičenková (Rus.) -1:30,0, ...14. Razýmová -1:55,6, 31. Nováková (obě ČR) -4:22,9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články