Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Novák na volné patnáctce doběhl dvanáctý, vyhrál Nor Krüger

Michal Novák obsadil na mistrovství světa v Planici 12. místo v závodu na 15 kilometrů volnou technikou. Šest dnů po senzační čtvrté příčce ve sprintu potvrdil výbornou formu, od elitní desítky ho dělilo devět sekund. Závod ovládli podle očekávání Norové a stejně jako před dvěma lety na MS obsadili kompletní stupně vítězů, zlato vybojoval Simen Hegstad Krüger.

Je nám líto, video expirovalo.
Novák: V posledním okruhu jsem myslel, že vypustím duši

Novák se v první třetině závodu držel s nejrychlejšími a na mezičase na pátém kilometru byl třetí s odstupem 12 sekund na Krügera, jenž v Planici vyhrál už skiatlon. Postupně balancoval na hraně první desítky až do cíle.

"Můžu být spokojený. Už před závodem jsem říkal, že okolo desátého místa je můj standardní výkon. Do tří čtvrtin jsem se cítil super, že to mám pod kontrolou a jedu uvolněně. Ale okruh je extrémně náročný. Stoupání v kuse je extrémně dlouhé. Nepopsatelně těžké. V posledním okruhu jsem myslel, že vypustím duši," řekl Novák České televizi.

Obtížnost závodu zvyšovaly i náročné podmínky. "Sníh byl pomalý, přetlačovalo se to nohama. Nebylo to jednoduché. Snažil jsem se rozložit tempo a myslím si, že se mi to tak na 80, 85 procent povedlo," řekl Novák v nahrávce pro média.

Snažil se získat energii colou, které se napil před nejtěžším stoupáním. "To mě na nějakou dobu vyřadilo, začalo mě tam píchat. Tak nevím, jestli to bylo dobře zvolené," přemítal.

Další síly mu v závěru vzala snaha o společnou jízdu s Haraldem Östbergem Amundsenem. "Dojel mě, věděl jsem, že jede o zlato, tak jsem se hecnul a zkusil to s ním. Ale to mě tak unavilo, že jsem musel vystoupit z tempa, protože je možné, že bych spadnul do pangejtu a ležel tam," uvedl Novák.

Byl spokojený nejen se svým výkonem, ale také s výkonem celého týmu. Dohodl se, aby mu na trati většinu závodu nehlásili mezičasy. Poprvé se informace o své pozici dozvěděl až v závěrečném okruhu.

"Myslím si, že mi to sedělo. I vzhledem k tomu, abych si dobře rozvrhl tempo a soustředil se jenom na sebe," ocenil.

Krüger zvítězil o 5,3 sekundy před Haraldem Östbergem Amundsenem, norskou nadvládu podtrhli obhájce zlata Hans Christer Holund a hvězdný Johannes Hösflot Klaebo, který byl čtvrtý.

Výsledky mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici:

Muži - 15 km volně: 1. Krüger 32:17,4, 2. Amundsen -5,3, 3. Holund -24,6, 4. Klaebo (všichni Nor.) -25,5, 5. Poromaa (Švéd.) -48,9, 6. Röthe (Nor.) -52,8, ...12. Novák -1:30,3, 36. Fellner -2:47,3, 70. Lukeš -5:06,9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články