Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Norská dominance na MS pokračovala i v mužské štafetě, Češi byli dostiženi o kolo

Letošní mistrovství světa v klasickém lyžování je víceméně v režii norské reprezentace, což se potvrdilo i ve štafetě na 4x10 kilometrů, kterou Seveřané ovládli na dvanáctém šampionátu za sebou. České kvarteto ve složení Tomáš Dufek, Luděk Šeller, Tomáš Lukeš, Kryštof Zatloukal bylo dostiženo o kolo a do cíle nedojelo. Nejlepší tuzemský běžec Michal Novák šetřil sílu na závěrečný nedělní závod na 50 kilometrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Norové získali dvanácté zlato ve štafetě za sebou, Češi nedojeli do cíle

Hlavní favorité jeli od začátku na prvním místě a náskok postupně navyšovali. Čtveřice Christer Hans Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Klaebo vyhrála s náskokem 46,9 sekundy před Finskem a potvrdila norskou nadvládu ve štafetě.

Norsko si ji naposledy na mistrovství světa nepodmanilo v roce 1999. Celkem z ní má 20 titulů. Třetí skončilo s minutovým odstupem Německo, jež se díky bronzu dočkalo medaile ze štafetového měření sil na MS po dvanácti letech. "Suomi" ukončili ještě o dva roky delší čekání.

Češi se od začátku pohybovali na chvostu závodu, který pro ně skončil už na třetím úseku. Hvězdný norský finišman Johannes Hösflot Klaebo dojel Lukeše a Zatloukal už na trať ani nevyrazil. Češi byli klasifikováni na posledním 15. místě.

Ve štafetě vedle Nováka nestartoval ze stejného důvodu ani Adam Fellner. "To, že Michal do štafety nenastoupil, byl dlouhodobý plán, ve kterém cílíme zejména na závody na 15 a 50 kilometrů. Ještě tady na místě jsme Michalův start zvažovali, nicméně i po zkušenosti z olympijských her, kdy absolvoval téměř kompletní program a nebylo to úplně ideální, jsme se rozhodli držet původního plánu – tedy že štafetu nepojede," uvedl Štěpán Kaliba, sportovní ředitel úseku běžeckých disciplín.

"Michal se navíc necítil v průběhu mistrovství zdravotně v pořádku a ohrožený byl i jeho start na patnáctce volnou technikou. U Adama se jedná o podobný problém. Není už od skiatlonu úplně v pořádku a naším záměrem je, aby absolvoval závěrečný závod na 50 kilometrů. Zda bude schopen do závodu nastoupit, ještě zvažujeme," dodal Kaliba.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici:

Běh: Muži – štafeta 4x10 km: 1. Norsko (Holund, Golberg, Krüger, Klaebo) 1:32:54,7, 2. Finsko (Hakola, Niskanen, Hyvarinen, Anttola) -46,9, 3. Německo (Kuchler, Brugger, Dobler, Moch) -59,8, 4. Francie -1:00,5, 5. Kanada -1:22,5, 6. Švédsko -1:36,7, ...Česko (Dufek, Šeller, Lukeš, Zatloukal) dostiženo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články