Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Norská dominance na 10 km klasicky. Johaugová má další zlato, bronz bere Östbergová

Dominance norské běžecké školy v distančních závodech pokračuje. Na mistrovství světa v klasickém lyžování v rakouském Seefeldu ovládly Seveřanky také závod na deset kilometrů klasicky. Po skiatlonu vyhrála další zlato největší favoritka Therese Johaugová, bronz získala krajanka Ingvild F. Östbergová. Mezi ně se vklínila jen Švédka Frida Karlssonová. Nejlepší Češka Kateřina Razýmová skončila na 37. místě.

Therese Johaugová
zdroj: Reuters autor: LISI NIESNER

Třicetiletá Johaugová, která se před sezonou vrátila po dopingovém trestu, potvrdila na šampionátu v Rakousku roli velké favoritky. V této zimě vyhrála všechny individuální závody, v kterých startovala.

Svoji sbírku rozšířila o šestý samostatný titul mistryně světa a celkově devátý. "Bylo to náročné. Bojovala jsem sama se sebou. Říkala jsem si, nevzdávej to, a jsem opravdu šťastná, že jsem to dokázala," řekla Johaugová.

Norka byla nejrychlejší na všech mezičasech, ale na dálku ji ohrožovala letošní dvojnásobná juniorská mistryně světa Karlssonová.

Johaugová měla před Švédkou na mezičasu na 6,2 km náskok 7,7 vteřiny, ale o pět set metrů dál už vedla jen o 4,8 vteřiny. Ve zbytku trati ale dokázala přidat.

Je nám líto, video expirovalo.
Johaugová vyhrála na MS i desítku, Razýmová doběhla 37.

Karlssonová před letošním šampionátem startovala jen jednou ve Světovém poháru a na desítce v Cogne doběhla sedmá. V Seefeldu naznačila formu pátým místem ve skiatlonu, přesto je její stříbrná medaile překvapením šampionátu.

Druhá ze skiatlonu Östbergová dojela tentokrát třetí a bronz před Finkou Kristou Pärmäkoskiovou uhájila o 1,4 vteřiny.

Z dalších Češek dojela Sandra Schützová na 45. místě, Petra Hynčicová byla o tři pozice horší a šedesátá Kateřina Janatová ztratila na vítězku čtyři a půl minuty.

"Ani jedna z holek nepodala svůj ideální výkon, byl to opravdu špatný závod," uvedl trenér reprezentace žen Jan Franc.

Razýmovou 37. místo zklamalo. "Závod mi neseděl již od začátku. Poté co mě předjela Němka Laura Gimmlerová, mi to na psychice moc nepřidalo. Jak rychle kolem mě profrčela, bylo těžké skousnout," popisovala. "Do toho mě navíc z vedra pálilo v krku, což bylo pěkně nepříjemné," dodala Razýmová.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu (Rakousko):

Běh: Ženy - 10 km klasicky: 1. Johaugová (Nor.) 27:02,1, 2. Karlssonová (Švéd.) -12,2, 3. Östbergová (Nor.) -35,6, 4. Pärmäkoskiová (Fin.) -37,0, 5. Fähndrichová (Švýc.) -1:03,9, 6. Sedovová -1:04,9, 7. Něprjajevová (obě Rus.) -1:07,5, 8. Stadloberová (Rak.) -1:07,9, 9. Kallaová (Švéd.) -1:09,2, 10. Jacobsenová (Nor.) -1:09,4, ...37. Razýmová -2:44,8, 45. Schützová -3:22,2, 48. Hynčicová -3:38,1, 60. Janatová (všechny ČR) -4:30,7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články