Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Norky slaví další zlato. Tentokrát ovládly štafetu

Val di Fiemme – Norské běžkyně v čele s Marit Björgenovou a Therese Johaugovou jednoznačně potvrdily roli favoritek ve štafetě na 4x5 km si suverénně doběhly pro zlatou medaili. Björgenová tak získala už desátý titul mistryně světa. Na druhém místě doběhla štafeta Švédska. Na drama vypadal souboj o třetí místo, nakonec se ale před Finsko bez větších potíží prodraly Rusky i Američanky. Česká štafeta dorazila do cíle na dvanácté příčce. 

Therese Johaugová
zdroj: Ap

Vítězná štafeta ve složení Heidi Wengová, Therese Johaugová, Kristin Störmer Steiraová a Björgenová zopakovala norské triumfy z minulého šampionátu v Oslu a olympijských her ve Vancouveru. Na letošním mistrovství světa získala pro lyžařskou velmoc už šestý titul.

Vedle Björgenové, která vyhrála sprint a skiatlon, stanula znovu na nejvyšším stupni také Johaugová, jež zvítězila v úterním závodu na 10 km volně. "Neměly jsme nic jasné, nebylo to tak jednoduché. Všechny jsme musely pořádně makat a zůstat koncentrované. Věděly jsme, že nemůžeme nic vypustit," tvrdila po suverénním vítězství Björgenová.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v klasickém lyžování 2013 Itálie

Dvaatřicetiletá Björgenová se jedenáctým titulem dostala na druhé místo historické medailové tabulky před Larisu Lazutinovou a opět se přiblížila rekordní bilanci legendární Jeleny Vjalbeové. Někdejší sovětská a ruská reprezentantka má z mistrovství světa 14 zlatých medailí.

Pro Björgenovou to byla zároveň 18. medaile ze světových šampionátů, čímž překonala bilanci svého slavného krajana Björna Dählieho. "Medaile teď nepočítám. Žiju přítomností. Až skončím s lyžováním, tak začnu myslet na to, kolik jich mám," prohlásila trojnásobná olympijská vítězka.

České reprezentantky ztratily na vítězné Norky skoro šet minut

České kvarteto Eva Vrabcová-Nývltová, Petra Nováková, Karolína Grohová a Lucie Charvátová na dvanáctém místě na vítězky ztratilo téměř šest minut. "Čeká nás hodně práce. Je potřeba vytvořit ženský tým i s vlastním trenérem a zajistit mu podmínky, abychom se mohli někam posunout," řekl reprezentační trenér Miroslav Petrásek. Stejný výsledek předvedla česká štafeta na olympiádě ve Vancouveru. Na mistrovství světa v Oslu 2011 ženy štafetu ani nepostavily.

Kontakt se špičkou ztratila už na prvním úseku Vrabcová-Nývltová, která se držela elity jedno kolo. "Jakmile do toho holky vepředu ve druhém koply, ujely mi. Minuta odstupu je dost," řekla česká jednička. "Získaly jsme všechny velké zkušenosti. Cením si toho, že jsme mohly jet. Bály jsme se, že budeme poslední, ale dopadlo to dobře," řekla Nováková. Češky porazily tři štafety.

Ženy - štafeta 4x5 km: 1. Norsko (Wengová, Johaugová, Steiraová, Björgenová) 1:00:36,5 hod., 2. Švédsko (Ingemarsdotterová, Wikenová, Haagová, Kallaová) -26,2, 3. Rusko (Ivanovová, Iksanovová, Gušinová, Čekalevová) -45,8, 4. USA -1:12,4, 5. Finsko -1:23,8, 6. Francie -1:53,7, 7. Německo -2:07,8, 8. Itálie -2:56,1, 9. Polsko -3:35,0, 10. Ukrajina -3:56,5, ...12. ČR (Vrabcová-Nývltová, Nováková, Grohová, Charvátová) -5:50,1. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články