Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Nilssonová odolala tlaku Johaugové, severský souboj vyhrály Švédky

I druhou týmovou soutěž běžkyň na lyžích ovládly na mistrovství světa reprezentantky Švédska. Kvarteto Ebba Anderssonová, Frida Karlssonová, Charlotte Kallaová a Stina Nilssonová porazilo favorizované Norsko s finišmankou Therese Johaugovou o 3,1 sekundy. Švédky navázaly na úspěch z týmového sprintu a ve štafetě vybojovaly světové zlato po dlouhých 59 letech. Bronz získaly Rusky. Česká čtveřice Kateřina Razýmová, Petra Hynčicová, Petra Nováková a Sandra Schützová dojela na 11. místě.

Radost vítězné švédské štafety
zdroj: ZUMA autor: Joel Marklund

O triumfu Švédek rozhodla na třetím úseku Kallaová, která získala na Norky náskok skoro 19 vteřin.

Nilssonová pak prokázala ve finiši své sprinterské kvality a udržela za sebou fenomenální Therese Johaugovou, která útočila v Seefeldu už na třetí titul.

Česká čtveřice Kateřina Razýmová, Petra Hynčicová, Petra Nováková a Sandra Schützová byla většinu závodu desátá a v konkurenci 17 týmů skončila s odstupem skoro pěti minut na vítězky jedenáctá jako předloni v Lahti. "Holky podaly standardní výkon. Takový, jaký jsme očekávali na základě jejich výkonů v předešlých závodech," řekl trenér ženské reprezentace Jan Franc.

Razýmová rozběhla štafetu v klasice desátým místem s odstupem 37 vteřin na čelo. Hynčicová jela chvilku ve skupině o 7. až 11. místo, ale nakonec předávala desátá a ztráta na nejlepší narostla na minutu a tři čtvrtě. V bruslení Nováková pozici nevylepšila, Schützová byla v cíli jedenáctá.

Je nám líto, video expirovalo.
Švédské lyžařky porazily na MS překvapivě norskou štafetu

Franc před závodem věřil, že by se štafeta mohla probojovat do desítky. "Chyběl sice kousek, ale s momentálními výkony to asi na víc dneska nebylo. Byla škoda, že v posledním úseku za Sandrou Schützovou jela Švýcarka Nathalie von Siebenthalová, která ji dojela. Takticky to ale jinak Sandra zvládla dobře," dodal Franc.

V čele jela na prvním úseku pětice štafet Norsko, Rusko, Švédsko, Německo a Itálie. Jako první na úvod druhého úseku odpadly Italky.

Na jeho konci Norka Östbergová a Švédka Karlssonová odjely Ruskám a Němkám a karty v boji o zlato byly rozdány.

V bruslení Kallaová ujela Jacobsenové v závěru třetího úseku a sprinterku Nilssonovou vyslala do poslední části s náskokem 18,8 vteřiny.

Norská finišmanka Johaugová se vydala na stíhací jízdu, 2,5 kilometru před cílem ztrácela jen osm vteřin a Nilssonovou dojela v posledním náročném stoupání. Ujet už jí ale nestihla.

Nilssonová udržela první místo i v kopečku na stadionu a rozhodlo se ve finiši. V tom prokázala své kvality švédská olympijská vítězka v klasickém sprintu a v Seefeldu zlatá ze sprintu dvojic.

Johaugové nedala v posledních metrech šanci a skončila v objetí kolegyň. "Jsem tak pyšná! Nebyly jsme favoritkami a je to neuvěřitelné," radovala se Nilssonová. "V posledních sto metrech jsem cítila sílu."

"Bylo to náročné, dohnala jsem ji (Nilssonovou), ale věděla jsem, že je ve finiši rychlá. A opravdu byla. Prohrály jsme, ale udělala jsem maximum," řekla Johaugová.

Švédky se radovaly z výhry ve štafetě dosud jen v roce 1960, kdy se světový šampionát konal v rámci olympijských her ve Squaw Valley. Tehdy se ještě běhala štafeta ve třech. Na posledních čtyřech šampionátech skončily vždy druhé za Norkami.

Výsledky mistrovství světa v klasickém lyžování:

Ženy - štafeta 4x5 km: 1. Švédsko (Anderssonová, Karlssonová, Kallaová, Nilssonová) 55:21,0, 2. Norsko (H. Wengová, Östbergová, Jacobsenová, Johaugová) -3,1, 3. Rusko (Bělorukovová, Sedovová, Něchajevská, Něprjajevová) -2:03,8, 4. Německo -2:46,3, 5. USA -3:06,0, 6. Finsko -3:47,7, 7. Itálie -3:54,9, 8. Francie -4:00,9, 9. Slovinsko -4:21,2, 10. Švýcarsko -4:30,9, 11. Česko (Razýmová, Hynčicová, Nováková, Schützová) -4:53,0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články