Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Štafetu na MS opět ovládli Norové, Bauer se rozloučil jedenáctým místem

Lahti (Finsko) - Norští běžci dál vládnou štafetám na mistrovství světa v klasickém lyžování. Čtveřice Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby a Finn Haagen Krogh získala pro svoji zemi již devátý triumf v závodu na 4 x 10 km v řadě. Česká reprezentace skončila jedenáctá i s Lukášem Bauerem, pro něhož to byl poslední závod na světovém šampionátu v kariéře.

Radující se Finn Haagen Krogh
zdroj: ČTK/AP

Krogh za sebou na posledním úseku udržel Sergeje Usťugova a Rusové skončili druzí o 4,6 sekundy. V boji o bronz uspěli díky Callemu Halfvarssonovi Švédové, a to i proto, že Fin Matti Heikkinen sto metrů před cílem ve finiši spadl.

Češi bojovali celý závod o umístění v desítce, ale Martin Jakš, se světovými šampionáty se loučící Lukáš Bauer, Michal Novák a Petr Knop skončili jedenáctí s odstupem pět a půl minuty za vítězi. Žádný další tým už do cíle nedojel, pět štafet totiž bylo dostiženo a staženo ze závodu.

Rozhodující náskok pro Norsko získal na třetím úseku Sundby, který předal 18 sekund před Rusy. Krogh na posledním úseku odolal ataku Usťugova, jenž se v hlubokém rozbředlém sněhu přiblížil na pět sekund, ale více nezvládl.

O bronz dlouho bojovali se Švédy a Finy ještě Němci a Švýcaři. Halfvarsson s Heikkinenem jim v posledním okruhu poodjeli, ale Fin v zatáčce před cílem zachytil nohou o hluboký sníh a spadl. Čtvrtí tak dojeli Švýcaři.

Jakš na prvním úseku doběhl devátý a Bauer posunul štafetu o místo dopředu. Novák jel na stejné pozici s Italy a Kazachy a ke Knopovi se v poslední části závodu přidal ještě Američan. Český lyžař ve finiši všem soupeřům podlehl.

Muži - štafeta 4 x 10 km:

1. Norsko (Tönseth, Dyrhaug, Sundby, Krogh) 1:37:20,1, 2. Rusko (Larkov, Bessměrtnych, Červotkin, Usťugov) -4,6, 3. Švédsko (Rickardsson, Olsson, Hellner, Halfvarsson) -2:31,8, 4. Švýcarsko -2:32,0, 5. Finsko -2:42,4 6. Německo -2:42,8, 7. Francie -3:52,0, 8. Itálie -5:29,8, 9. Kazachstán -5:30,6, 10. USA -5:31,3, 11. ČR (Jakš, Bauer, Novák, Knop) -5:31,8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články