Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šéf skokanů Jozífek: Po dlouhé době jedeme na MS bez velkých nadějí na medaili

Praha – Když se vyrazilo na mistrovství světa, v posledních letech vždy věřil, že čeští skokané mohou získat některou z medailí. Letos však ředitel úseku Rostislav Jozífek zůstává skromnější. Romanu Koudelkovi ani dalším se v sezoně příliš nedaří, a tak by byl útok na cenný kov velkým překvapením. "To ale neznamená, že se o ně nebudeme prát," prozradil Jozífek a jeho naděje směřují právě na dlouholetou českou jedničku. Přímé přenosy sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

Od poslední skokanské medaile pro české barvy z mistrovství světa už nějaký čas utekl. Naposledy se radoval Jakub Janda v roce 2005, který z německého Oberstdorfu odjel se stříbrem a bronzem, a ani před letošním šampionátem v Lahti to nevypadá, že by se na této statistice mělo něco změnit.

"Vždycky jsme měli předpoklady, že budeme mít šanci na medaili. Naposledy třeba Roman Koudelka skončil čtvrtý ve Fallunu a kousíček chybělo k cennému kovu. Po mnoha letech ale letos jedeme bez zásadních velkých nadějí na pódiová umístění," prozradil Jozífek.

Jeho skeptickému pohledu se nelze divit. Češi se letos ve Světovém poháru trápí. Objev Vojtěch Štursa po solidních výkonech na startu ročníku přišel o formu na šampionát do Lahti vůbec nejede. Tahoun Koudelka sice v únorovém závodě v Sapporu skončil pátý, jenže v seriálu je až na pětadvacáté pozici a lépe se nevede ani dalším.

Je nám líto, video expirovalo.
Jozífek před MS skokanů: Koudelka by se mohl blýsknout na malém můstku

"Sezona nám zatím bohužel úplně nevychází. Z druhé strany jsme ale získali po dvou letech generálního partnera. Udržujeme si standardní výkonost, ale ta je také dána podmínkami. Bohužel musím říct, že u nás nemohou být podmínky malého sportu tak dobré, jaké to je třeba v Norsku, Rakousku, Polsku či Slovinsku," konstatoval Jozífek.

Do Lahti odletělo osm reprezentantů. Krom Koudelky se o dobrý výsledek bude prát Janda, juniorský mistr světa Viktor Polášek, Tomáš Vančura, Lukáš Hlava, Barbora Blažková, Marta Křepelková a Jana Mrákotová.

Největší šance Jozífek dává podle očekávání dlouholeté jedničce Koudelkovi, který by podle něj měl na malém můstku bojovat o velice dobré umístění. Šéf českých skokanů i přes nepříliš optimistickou prvotní prognózu dokonce věří v zopakování výkonu z Fallunu.

"Na malém můstku je u Romana Koudelky obrovská šance na atak velice solního umístění. Je to jeden z těch skokanů, co má neskutečný odraz. V současné době ale například Rakušan Stefan Kraft či Němec Andreas Wellinger skáčou vlastní ligu. Obávám se tak, že to bude čtvrté místo," řekl.

O překvapení by se mohl postarat i Polášek, který v únoru na juniorském šampionátu v americkém Park City triumfem navázal na deset let staré vítězství Koudelky. "Viktor podal naprosto excelentní výkon, když neprohrál žádné kolo. Tam se zúročilo všechno. Viktor tak může být příjemné překvapení," dodal.

Která z prognóz se nakonec stane skutečností, bude známo mezi 24. únorem a 4. březnem, kdy skokanské soutěže probíhají.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články