Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Rydzek si dojel pro zlatý hattrick, Češi se do třicítky nevešli

Lahti - Johannes Rydzek potvrdil na mistrovství světa v Lahti životní formu a opanoval i druhý individuální závod v severské kombinaci. Německý lídr Světového poháru vybíhal do běžecké části jako pátý, v silné čtyřčlenné skupině pronásledovatelů ale dokázal smazat minutový náskok po skoku vedoucího Rakušana Mario Seidla a ve finiši porazil o 4,8 sekundy Japonce Akito Watabeho. Třetí skončil Francouz Francois Braud, Seidl doběhl čtvrtý.

Johannes Rydzek
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

"To je samozřejmě krásné, jenže nedělám sport kvůli statistikám, ale protože mě to strašně baví. Užívám si každý závod. A že mi to takhle vychází, je prostě fenomenální," řekl Rydzek.

Pětadvacetiletý rodák z Oberstdorfu se zároveň stal nejúspěšnějším sdruženářem v historii MS, neboť má na kontě už pět zlatých, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. V Lahti má v součtu se štafetou už tři nejcennější kovy a v závěrečném závodě dvojic může zaútočit na další zápis do historie. Všechny čtyři závody na jediném šampionátu totiž dosud žádný sdruženář nevyhrál.

Čeští reprezentanti ztratili šanci na výraznější umístění už ve skokanské části. Nejlepší z českého kvarteta Tomáš Portyk obsadil 34. místo, Miroslav Dvořák byl 42., Ondřej Pažout 46. a Lukáš Daněk 49.

Mistr světa ze středního můstku Rydzek vytvořil brzy po startu běhu silnou skupinu s dalšími pozdějšími medailisty a Rakušanem Wilhelmem Deniflem, která stíhala suverénního vítěze skokanské části Seidla.

Rakušan, jenž vyrazil na desetikilometrovou trať s náskokem 46 sekund před krajanem Deniflem, byl sám v čele až do průjezdu stadionem 2,5 km před cílem. V závěrečných stovkách metrů už ale oba Rakušané nestačili a obsadili čtvrtou a pátou pozici.

Rydzek zaútočil v posledním stoupání před sjezdem na stadion a dojel si pro páté zlato v kariéře, kterým se vyrovnal norské legendě Bjarte Engenu Vikovi a Jasonu Lamy-Chappuisovi z Francie.

Definitivně se od nich bude moci Rydzek odpoutat v pátečním sprintu dvojic, v němž bude v případě startu patřit k velkým favoritům. Už nyní ale přijímal gratulace a chválu ze všech stran. "S Rydzim je to jako s Laurou Dahlmeierovou: když mu to běhá, nemají ostatní šanci. Pak může jet z můstku pozadu a stejně vyhraje," řekl jeho kolega z vítězného závodu družstev Björn Kircheisen. Biatlonistka Dahlmeierová na nedávném MS v Hochfilzenu posbírala pět zlatých.

Výsledky mistrovství světa v klasickém lyžování:

Severská kombinace (velký můstek/běh 10 km): 1. Rydzek (Něm.) 26:41,6, 2. A. Watabe (Jap.) -4,8, 3. Braud (Fr.) -13,0, 4. Seidl -17,4, 5. Denifl (oba Rak.) -26,5, 6. Riessle -36,9, 7. Frenzel (oba Něm.) -37,5, 8. Pommer -37,7, 9. Gruber (oba Rak.) -38,3, 10. Andersen (Nor.) -50,6, ...34. Portyk -4:46,1, 42. Dvořák -5:16,7, 46. Pažout -6:20,0, 49. Daněk -7:46,0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články