Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Neumannová: Jsme na úplném dnu. Vzestup vidím na jeden až dva olympijské cykly

Lahti – České běžecké lyžování na výraznější výsledek na světovém šampionátu v Lahti stále marně čeká. Nejlépe dojela na 27. místě Kateřina Beroušková ve skiatlonu. Čeští reprezentanti mohou sázet na devětatřicetiletého matadora Lukáše Bauera nebo na laufařku Kateřinu Smutnou, za nimi je však propast. Spolukomentátorka České televize Kateřina Neumannová doufá, že ze dna se bude směřovat už jen nahoru. Důraz klade na výchovu mládeže. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Neumannová: Jsme v období hluboké krize

Ve Finsku zatím panuje skvělá atmosféra. "Mistrovství probíhá organizačně úžasně, skvělé lyžařské počasí, krásné závody, chodí i hodně diváků. To jsem překvapená, protože Finům se snad až na běh v ostatních disciplínách zas tak moc nedaří. Zatím parádní závody," hodnotila ve Sportovních zprávách Neumannová.

Jenže. Češi se podle očekávání neprosazují. "Bohužel výsledky českých běžců navazují na to, co předváděli ve světových pohárech. Jejich výkonnost nedávala předpoklad, že by se to tady nějak zásadně zlepšilo," konstatovala Neumannová.

V úterý pojede závod na 10 kilometrů klasicky Smutná. "Sama jsem zvědavá, jaké bude porovnání laufařské špičky se Světovým pohárem, ale Katka Smutná Světové poháry v minulosti jezdila, takže sama dobře ví, jak tvrdý chleba je ve svěťákách. Tratě se jezdí na úplně jiných profilech a v jiné intenzitě. Jako velmi slušný výsledek bych brala místo ve druhé desítce," uvedla Neumannová.

Ve středu je pak na programu patnáctka klasicky v podání mužů. Bauer bude opět největším českým favoritem, ale na pronikavý výsledek to nevypadá. "Byl to závod, který mu historicky nejvíce seděl. Ale vzhledem k průběhu sezony, kdy se mu v tom málu světových pohárů i laufů, co odjel, moc nedařilo, nemůžeme předpokládat útok na medaile," řekla Neumannová.

zdroj: ČT4

Jinak jsou české výsledky daleko od světové elity. Všichni reprezentanti skončili v kvalifikaci sprintu, v sprinterském závodě dvojic se neprobojovali do finále.

Horizont čtyř až osmi let

"Jsme v období hluboké krize. Předpokládám, že jsme na úplném dnu a další roky budou výsledkově směřovat nahoru. S mladými závodníky je tam ještě hodně práce. Vzestup bych viděla na jeden až dva olympijské cykly, než budeme mít možnost se vrátit tam, kde jsme byli v minulých letech," prohlásila Neumannová.

Olympijská vítězka má stále blízko k nejlepším českým reprezentantům, pracuje ve středu dění, v armádním centru Dukly. Zásadní problém v podmínkách pro přípravu nevidí. "Peníze díky rezortním centrům vcelku jsou," upozornila.

Hlavní potíží je podle Neumannové skutečnost, že do center se už dostávají spíše podprůměrní sportovci. "Musíme udělat obrovský kus práce s juniory a dorostenci. Musíme jim dát perspektivu čtyř až osmi let, kdy jim řekneme, že před sebou mají hodně tvrdé práce, ale že je podržíme," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články