Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Čechům sprint nevyšel. Mistry světa se stali Pellegrino a Fallaová

Lahti – První medaile z mistrovství světa ve finském Lahti putují do Itálie a Norska. Zasloužili se o to Federico Pellegrino a Maiken Caspersen Fallaová, kteří na šampionátu ovládli sprint volnou technikou. Českým běžcům na lyžích se nedařilo. Z šestice nepostoupil z kvalifikace žádný. Lépe už si vedly skokanky, z nichž se do hlavního závodu dostaly hned dvě, Marta Křepelková a Barbora Blažková.

Norka Maiken Caspersen Fallaová se raduje z vítězství ve sprintu na MS
zdroj: REUTERS

Olympijská vítězka ze Soči z roku 2014 Fallaová prošla soutěží suverénně - na trati dlouhé 1400 metrů vyhrála kvalifikaci i tři rozjížďky. Stříbro získala Američanka Jessica Digginsová a třetí byla její krajanka Kikkan Randallová. Vítězka sprintů z předchozích tří šampionátů Norka Marit Björgenová vypadla ve čtvrtfinále.

Ve finále se Fallaová posunula co nejrychleji do čela a snažila se soupeřky setřást, což se jí povedlo na druhé otočce. Cílovou rovinkou už projela jasně první. "Jsem nadšená, přešťastná. Měla jsem skvělé lyže, vždy jsem do toho šla od začátku naplno, neohlížela se a tato moje taktika vyšla," řekla šestadvacetiletá Fallaová.

Björgenová, která se v lednu vrátila po mateřské, zajela v kvalifikaci osmý čas, ale ve čtvrtfinále se nechala soupeřkami "zavřít" ve stoupání a cílem projela na nepostupové čtvrté příčce. Po triumfech ve sprintech na šampionátech v Oslu 2011, Val di Fiemme 2013 a loni ve Falunu tak nyní nejkratší trať neovládla.

Pellegrino vstoupil do sprintu pátým místem v kvalifikaci a pak už na okruhu dlouhém 1600 metrů neprohrál. Ve finále jel dlouho jako stín za Rusem Sergejem Usťugovem, který odtáhl celý závod, a ve finiši se před něj dostal. Bronz získal Nor Johannes Klaebo. Úřadující šampion Nor Petter Northug dojel ve finále pátý.

Závod, který se jel na čerstvě napadlém sněhu, provázelo hodně pádů a střetů. Kvůli tomu mimo jiné v semifinále vypadla jedna z favoritek Švédka Stina Nilssonová, která doplatila na příliš agresivní jízdu. V semifinále spadl i Nor Emil Iversen.

Z Čechů si nejlépe vedla Karolína Grohová, která byla nejblíže třicítce, která se dostala do hlavního závodu. Na 33. místě ji od postupu dělilo 2,33 sekundy. Petra Nováková obsadila ve Finsku na trati dlouhé 1400 metrů 35. místo se ztrátou 2,77 sekundy na postup, Sandra Schützová skončila devětatřicátá (-4,18).

Z trojice českých mužů, kteří měli trať o 200 metrů delší, byl nejvýše 42. Jan Bartoň. Od účasti ve vyřazovacích jízdách jej dělilo pět a čtvrt sekundy. Michal Novák skončil 44. a Aleš Razým pětapadesátý.

Šestadvacetiletá Grohová je na svém třetím světovém šampionátu a 33. místo je její nejlepší individuální výsledek v kariéře. "Výkon hodnotím pozitivně a líbilo se mi to," řekla Radiožurnálu v Lahti a těšila se na nedělní sprint dvojic klasickou technikou, v kterém by měla startovat se Schützovou. "Moc se na něj těším a baví nás, když spojíme síly. Já mám teďka klasiku silnější, proto si věříme víc," řekla Grohová.

Bartoňovi se v této sezoně Světového poháru podařilo projít z kvalifikace sprintu jednou v rámci Tour de Ski. A doufal, že to zvládne i na MS. "Myslel jsem, že naladím formu, a něco neklaplo. Hodnotím to trošku jako zklamání," řekl a poukázal také na nemoc, kterou prodělal na přelomu ledna a února. "Možná to ovlivnila. Od té doby jsem se do toho nemohl nějak dostat," řekl Bartoň, který těsně za branami finále skončil ve sprintu i na MS předloni ve Falunu i ve Val di Fiemme 2013.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Lahti (Finsko):

Běh - sprint volně: Muži (1,6 km): 1. Pellegrino (It.) 3:13,76, 2. Usťugov (Rus.) -0,15, 3. Klaebo -0,44, 4. Krogh -0,67, 5. P. Northug (všichni Nor.) -12,13, 6. Hakola (Fin.) -12,28, ...v kvalifikaci 42. Bartoň, 44. Novák, 55. Razým (všichni ČR).

Ženy (1,4 km): 1. Fallaová (Nor.) 3:02,34, 2. Digginsová -1,66, 3. Randallová (obě USA) -3,76, 4. Falková -3,91, 5. Ingemarsdotterová (obě Švéd.) -4,42, 6. Caldwellová (USA) -5,37, ...v kvalifikaci 33. Grohová, 35. Nováková, 39. Schützová (všechny ČR).

Skokanky Blažková a Křepelková zvládly kvalifikaci

Křepelková se spustila z můstku první a dopadla na 76 metrů, za což dostala 78,3 bodu. Blažková skočila o metr dál, ale měla stejně bodů a spolu v kvalifikaci obsadily 28. místo. Za nimi už postoupila jen Kanaďanka Natasha Bodnarchuková.

Mrákotová skočila 71 metrů a se ziskem 67,4 bodu obsadila 35. místo. V soutěži žen se do závodu dostane vždy čtyřicet skokanek; deset má start jistý na základě pořadí v SP jako u mužů, z kvalifikace postoupí třicítka.

Vítězka kvalifikace Chiara Hölzlová z Rakouska skočila 96,5 metru, tedy skoro o dvacet metrů dál než Blažková.

Češky budou mít v hlavním závodu od zařazení skoku žen na program MS v Liberci 2009 na šampionátu opět dvě závodnice. Jen v Oslu v roce 2011 byly tři, ale na všech MS jsou daleko za špičkou, v průměru o více než 15 metrů.

Nejlepším umístěním českých skokanek na mistrovství světa je 27. místo Michaely Doleželové z Ještědu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články