Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Björgenová má šestnácté zlato, Beroušková porazila Smutnou

Lahti (Finsko) - Marit Björgenová vyhrála na světovém šampionátu v Lahti zcela suverénně závod na 10 kilometrů klasicky a vybojovala už své šestnácté zlato. Druhá skončila Švédka Charlotte Kallaová s mankem 41 sekund. Nejlepší z Češek byla překvapivě Kateřina Beroušková, která porazila i Kateřinu Smutnou. Ta prožila po 12 letech návrat na MS v českých barvách. 

Marit Björgenová
zdroj: Reuters

Šestatřicetiletá Björgenová byla nejrychlejší na všech mezičasech a stále zvyšovala svůj náskok. Pro bronz si dojela další Norka Astrid Jacobsenová. "Zase jsem byla tak nervózní, až jsem si říkala, proč to dělám. Na trati jsem spěchala do cíle, abych to měla co nejrychleji za sebou," smála se Björgenová. "Na druhou stranu, kdybych nebyla nervózní, tak bych asi nemohla jet tak rychle."

Norská fenoménka se v této sezoně vrátila k závodění po mateřské přestávce a dominuje jako předtím. V Lahti vyhrála už skiatlon a bude mít šanci přidat ještě další zlaté medaile - poběží štafetu a závěrečnou třicítku.

Z dvojice českých lyžařek byla rychlejší Kateřina Beroušková, která obsadila 28. místo. Za Björgenovou zaostala o 2:48,7 minuty. Beroušková o necelé čtyři sekundy a tři místa předčila dálkovou běžkyni Smutnou.

"Po pravdě, moc nadšená nejsem, moc se to nepovedlo. Jdeme dál," řekla Smutná. "Den před závodem se mi jezdilo dobře, ale dneska byla stopa taková skleněná, což úplně nesnáším. Neumím v tom jezdit, na tom jsem jak kobylka. Ale na to se nebudu vymlouvat, prostě to nevyšlo."

Kruté zrcadlo

Vítězka pěti závodů dálkové série Ski Classics v této sezoně včetně nedávné Jizerské padesátky chtěla útočit na elitní desítku, ale na tu ztratila 1:20 minuty. "Je to kruté zrcadlo mezi závody mistrovství světa, Světového poháru a dálkových běhů," řekla bývalá mistryně světa Kateřina Neumannová.

Smutná připustila, že se projevilo, že je v posledních letech zvyklá na dlouhé tratě, na kterých se jezdí soupaží a závodnice se rozjíždějí pomaleji, zatímco desítka je rychlejší. "Určitě to hrálo roli. Už na to fakt asi nejsem zvyklá. Snažila jsem se na to připravit, ale bohužel to nevyšlo," řekla Smutná.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články