Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Klaebo se radoval ze čtvrtého zlata, v cíli padesátky o něj ale přišel. Titul má Iversen

Šampionát v Oberstdorfu je u konce, finální tečku za ním udělal mužský závod na 50 kilometrů klasicky. Zlatou medaili si z vytrvalecké distance odváží Emil Iversen, který ale první za cílovou čarou nebyl. Původní vítěz Johannes Hösflot Klaebo, pro něhož by šlo o čtvrté zlato ze šampionátu, byl totiž diskvalifikován po kontaktu s Alexandrem Bolšunovem, při němž ruský lyžař v cílové rovince zlomil hůlku. Čtyřiadvacátý byl v cíli Michal Novák, Petr Knop obsadil 41. příčku. 

Finiš klasické padesátky na MS
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Emmi Korhonen

Titul v závěrečném závodu šampionátu získal jiný Nor Emil Iversen. Bolšunov se posunul na druhé místo a bronzová medaile připadla dalšímu norskému běžci Simenu Hegstadu Krügerovi. Norská výprava podala proti diskvalifikaci protest, který byl ale zamítnut.

Nejlepší z českých lyžařů Michal Novák obsadil 24. místo. Na vítěze ztratil přes čtyři minuty. "V prvních okruzích to možná vypadalo, že se moc nejede, ale přitom to byl velký stres. Bojovalo se o pozice a zároveň bylo potřeba dávat pozor, aby člověk nic nezlomil. Když se pak rozjelo to šílené tempo, bylo to pro mě zvláštní, protože pocitově jsem se cítil dobře, ale stejně jsem nemohl zrychlit," uvedl český běžec. "Výsledek je takový solidní průměr, ale zároveň vím, že mám na víc. Nejsem zklamaný, ale ani nadšený," dodal.

Klaebo s Bolšunovem si zopakovali závěrečný souboj ze štafety. Tentokrát nechal norský lyžař útok až do cílové rovinky. Na jejím začátku se snažil z pravé strany najet vedle ruského reprezentanta, který ho nechtěl pustit, a srazili se lyžemi.

Oba zavrávorali, Bolšunov si píchl hůlku mezi lyže a zlomil ji. V cílové rovince pak lídr Světového poháru jen bezmocně sledoval, jak mu uniká nejen Klaebo, ale i Iversen. V cíli se rozbrečel, norský rival ho přišel utěšit, ale marně.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický souboj o medaile na klasické padesátce

"Jdu domů, ať si dělají, co chtějí. Nemám slov. Nevím, co mi Klaebo říkal. Na vyhlášení nejdu, je to nefér," řekl Bolšunov ruské televizní stanici Match TV ještě před rozhodnutím jury. Z Oberstdorfu si čtyřiadvacetiletý Rus odvezl čtyři medaile – zlato ze skiatlonu, stříbro z padesátky a štafety a bronz ze sprintu dvojic.

"Závodník, který vjíždí do cílové rovinky jako první, má právo vybrat si stopu. Zároveň běžec při předjíždění nesmí svým vybavením ani tělem omezit závodníka, kterého předjíždí. Při této situaci došlo ke kontaktu levé ruky Klaeba s Bolšunovem. Ačkoliv si následně ruský závodník zlomil hůlku sám, tak tento fakt neměl na posouzení incidentu vliv," vysvětluje rozhodnutí jury český zástupce na běžeckém úseku mezinárodní federace FIS Michal Lamplot.

Stejně starý Klaebo zopakoval zisk tří titulů z Oberstdorfu. Diskvalifikace ho připravila o možnost stát se teprve druhým lyžařem, který na jednom světovém šampionátu vyhrál sprint i maraton. V roce 2015 to dokázal Nor Petter Northug rovněž v závodech klasickou technikou.

Klaebo v Oberstdorfu triumfoval kromě individuálního sprintu také ve sprintu dvojic a ve štafetě. Ve sbírce má trojnásobný olympijský vítěz z Pchjongčchangu šest světových titulů a bronz. 

Devětadvacetiletý Iversen získal druhé zlato v Oberstdorfu a celkově čtvrtý titul v kariéře. "Je to zvláštní způsob, jak se stát mistrem světa. Ale každopádně je to pro mě velký den. Splnil se mi sen, ale Johannese je mi líto a s rozhodnutím jury nesouhlasím. Pevně ho obejmu, je to morální vítěz," uvedl Iversen.

Norové posbírali na šampionátu 31 medailí, čímž překonali o šest cenných kovů vlastní rekord z roku 2019 ze Seefeldu. S 13 tituly své maximum z předloňského MS vyrovnali.

Muži - 50 km klasicky s hromadným startem:

1. Iversen (Nor.) 2:10:52,9, 2. Bolšunov (Rus.) -0,7, 3. Krüger -8,2, 4. Holund (oba Nor.) -8,6, 5. Burman (Švéd.) -25,6, 6. Niskanen (Fin.) -31,4, 7. Musgrave (Brit.) -43,5, 9. Golberg (Nor.) -58,7, 9. Cologna (Švýc.) -59,1, 10. Patterson (USA) -1:24,7, ...24. Novák -4:09,4, 41. Knop -9:40,6, 48. Fellner (všichni ČR) -16:52,8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články