Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

A zase ta Johaugová. Norka potřetí v kariéře ovládla na MS závod na 30 km

Therese Johaugová potvrdila, že v letošní sezoně nemá konkurenci, a na letošním MS ovládla i závod na 30 km volnou technikou. Raduje se tak už ze třetího titulu mistryně světa na této trati a také ze třetího individuálního zlata na tomto šampionátu. Za Johaugovou dojela s odstupem 36,8 vteřiny další Norka Ingvild Östbergová, která se tak stala čtvrtou ženou v historii s pěti medailemi z jednoho šampionátu. Bronz získala Švédka Frida Karlssonová.

Je nám líto, video expirovalo.
Johaugová ovládla třicítku na MS

Češky se nevešly do třicítky. Petra Nováková obsadila 32. místo se ztrátou 8:48,9 minuty, Kateřina Razýmová byla 37. a Sandra Schützová čtyřicátá.

Johaugová po skiatlonu a klasické desítce na tomto šampionátu vyhrála i závod na 30 km volně s hromadným startem a na světových šampionátech slaví i se štafetami desátý titul. Jen tři běžkyně jsou v historii MS úspěšnější.

Norská běžkyně stejně jako v úvodu skiatlonu záhy nenechala nikoho na pochybách, kdo vyhraje. Soupeřky s ní vydržely jet necelých pět kilometrů a pak všem utekla. Její náskok narostl skoro k minutě a v závěru si tak mohla dovolit zvolnit.

"Cítila jsem se výborně, chtěla jsem jet od začátku. Nebylo na co čekat. Když jsem měla náskok, tak jsem se uklidnila. Přijela jsem sem pro jedno zlato a mám tři. Je to neuvěřitelné a jsem opravdu šťastná," řekla Johaugová.

Deset a více zlatých medailí z MS má jako čtvrtá běžkyně, a to předloni na šampionátu kvůli dopingovému trestu chyběla. Před ní to dokázaly její krajanka Marit Björgenová (18) a Rusky Jelena Vjalbeová (14) a Larisa Lazutinová (11).

Östbergová získala v Seefeldu stříbro také ve skiatlonu a ve štafetě, bronz brala ve sprintu dvojic a v klasické desítce. Pět kovů na jednom MS měly třikrát Björgenová (2005, 2011, 2013), Vjalbeová (1997) a Finka Marjo Matikainenová (1989).

Nováková jela třicítku na MS podruhé v kariéře, předloni v Lahti závod nedokončila. "Když vezmu v potaz jen výsledek, tak asi nic moc," uvedla. "Když k tomu připočítám zdravotní komplikace od začátku sezony a ne zrovna ideální trénink, který se k tomu vztahuje, tak jsem ráda, že jsem třicítku vůbec odjela. Jsem ráda, že po tom, co jsem si od listopadu prožila, můžu závodit, navíc na mistrovství světa. To byl letošní cíl, který jsem si splnila," řekla.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu (Rakousko):

Běh - ženy - 30 km volně s hromadným startem: 1. Johaugová 1:14:26,2, 2. Östbergová (obě Nor.) -36,8, 3. Karlssonová (Švéd.) -44,0, 4. Digginsová (USA) -1:05,9, 5. Kallaová -1:16,6, 6. Anderssonová (obě Švéd.) -1:17,3, 7. Von Siebenthalová (Švýc.) -1:43,7, 8. Stadloberová (Rak.) -2:03,8, 9. Carlová (Něm.) -2:16,8, 10. Hagaová (Nor.) -2:25,3, ...32. Nováková -8:48,9, 37. Razýmová -9:26,6, 40. Schützová (všechny ČR) -10:20,5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články