Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Závod družstev v paralelním slalomu uzmuli pro sebe po zásahu jury Norové

Po rozpačitém průběhu úterního paralelního slalomu pokračovalo mistrovství světa v alpském lyžování závodem družstev v téže disciplíně a opět se o něm bude ještě dlouho mluvit. Zlato totiž i díky zásahu jury získali Norové, se stříbrem se museli spokojit Švédové. V italské Cortině d'Ampezzo bojovala i česká reprezentace, ale ve složení Gabriela Capová, Zazie Humlová, Kryštof Krýzl, Ondřej Berndt kousala v osmifinále vyřazení s Kanadou.

Norové se radují z vítězství v závodu družstev v paralelním slalomu
zdroj: ZUMA autor: Simon Hasteg

První kolo se stalo pro českou reprezentantaci konečnou na čtvrtém MS v řadě, s Kanadou prohrála jednoznačně 0:4. "Věřili jsme, že nějaký bod získáme. Myslím, že to šlo a že jsme v některých jízdách nebyli daleko," řekla Capová v České televizi. S Erin Mielzynskou prohrála o 26 setin.

"Kanaďani měli lepší starty. V mém případě určitě. I v kvalifikaci jsem si drcnul do branky a měl jsem to trochu v hlavě. Nechtěl jsem to opakovat a zase jsem trochu zaspal. Na tom musím zapracovat, klidně tam těch 13 setin na startu mohlo být," komentoval Krýzl porážku s Erikem Readem. 

Devatenáctiletá Humlová na startu dokonce přišla o hůlku. "To nebylo úplně příjemný. Bojovala jsem, ale bylo to těžký," konstatovala po svém teprve druhém startu v paralelním závodě, v němž nestačila o více než sekundu na Cassidy Grayovou.

Berndt zaostal o 43 setin za Jeffreym Readem. "Bohužel se mi také nepovedl start jako Kryštofovi. Ztrácel jsem hned od začátku a už jsem to nedohnal," popsal.

Norové se v závodu družstev radovali poprvé

Norské kvarteto Thea Louise Stjernesundová, Sebastian Foss-Solevaag, Kristina Riisová-Johannessenová a Fabian Wilkens Solheim si postupně poradilo s Japonskem, USA, Švýcarskem a nakonec i se Švédskem.

O vítězství ve finále se však rozhodovalo víceméně u zeleného stolu. Ve druhé jízdě totiž Foss-Solevaag přestal krátce po startu závodit poté, co se k němu ve vedlejší dráze jedoucí Švéd Kristoffer Jakobsen přiblížil - Nor proto nečekaně zastavil.

Norský tým podal protest, který jury uznala. V opakované jízdě Solevaag potvrdil roli favorita a zajistil svému družstvu rozhodující náskok. Jeho krajan Solheim ho následně v duelu s Mattiasem Rönngrenem uhájil.

Bronz získalo Německo po vyrovnaném souboji s obhájci titulu ze Švýcarska.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo - paralelní závod družstev:

1. Norsko (Riisová-Johannessenová, Stjernesundová, Foss-Solevaag, Solheim), 2. Švédsko (Alphandová, Hectorová, Jakobsen, Rönngren), 3. Německo (Aicherová, Filserová, Luitz, Schmid), 4. Švýcarsko, 5. Rakousko, 6. USA, 7. Kanada, 8. Itálie, 9. Finsko, 10. Rusko, ...13. ČR (Capová, Huml, Berndt, Krýzl).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články