Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tvibergová a Schmid kralovali paralelnímu závodu a z Méribelu si odvezou zlato

Na mistrovství světa v Courchevelu-Méribelu se v paralelních závodech rozdělila osmá a devátá sada medailí. Zisk nejcennějšího kovu oslavovali Maria Therese Tvibergová z Norska a Alexander Schmid z Německa. Češi ve středu nestartovali, z úterní kvalifikace totiž nepostoupil nikdo z kvarteta Martina Dubovská, Adriana Jelínková, Elese Sommerová, Jan Zabystřan.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále paralelních závodů na MS se zlatými Tvibergovou a Schmidem

Na rozdíl od kvalifikace se vyřazovací jízdy konaly na kratší trati, na níž se rozhodoval i týmový závod. Schmid v něm pomohl německému výběru k bronzu a při druhém paralelním měření sil v Méribelu vylepšil čtvrté místo z Cortiny d'Ampezzo 2021. Ve finále najel už v první jízdě na Rakušana Dominika Raschnera půlsekundu, což je maximální možný rozestup. Lepší byl navíc i ve druhé jízdě a zvýšil náskok na devět desetin.

Ženské finále bylo naopak mnohem vyrovnanější, Tvibergová a švýcarská hvězda Wendy Holdenerová měly v první jízdě shodný čas. Ve druhé využila osmadvacetiletá Norka o něco rychlejší modrou dráhu a nechala soupeřku za sebou o 67 setin. Pro Holdenerovou znamená stříbro šestou světovou medaili, v Méribelu navázala na druhé místo z kombinace.

Pro Tvibergovou je zlato největším individuálním úspěchem v kariéře. Na velkých akcích ani ve Světovém poháru se na "bednu" dosud neprosadila.

Bronz získali další norští reprezentanti Timon Haugan a Thea Louise Stjernesundová – stejně jako Tvibergová členové družstva, které prohrálo ve finále týmové soutěže. Haugan v něm prožil těžké okamžiky, když v rozhodující jízdě pokazil start a ulehčil Američanům cestu k titulu. Tentokrát si spravil chuť a v duelu o bronz porazil Rakušana Adriana Pertla.

Už v osmifinále vypadla jedna ze dvou světových šampionek z roku 2021 Italka Marta Bassinová. Obhájkyně titulu překvapivě nestačila na jednadvacetiletou Francouzku Marie Lamureovou, která při debutu na MS postoupila až do semifinále. V souboji o bronz doplatila talentovaná závodnice na to, že se jí ve druhé jízdě vypnula lyže.

Mistrovství světa v sjezdovém lyžování v Méribelu (Francie) - paralelní závod:

Muži: 1. Schmid (Něm.), 2. Raschner (Rak.), 3. Haugan (Nor.), 4. Pertl (Rak.), 5. Windingstad (Nor.), 6. Kranjec (Slovin.), ...v kvalifikaci 37. Zabystřan (ČR).

Ženy: 1. Tvibergová (Nor.), 2. Holdenerová (Švýc.), 3. Stjernesundová (Nor.), Lamureová (Fr.), 5. Gasienicová-Danielová (Pol.), 6. Dürrová (Něm.), ...v kvalifikaci 18. Jelínková, 28. Dubovská, E. Sommerová (všechny ČR) nedokončila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články