Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tomáš Bank: Mám jako trenér štěstí, že jsem narazil na někoho jako Ester

Nejúspěšnější sportovkyně roku má také toho nejlepšího kouče. Tomáš Bank, který se stará v týmu kolem Ester Ledecké o alpské lyžování, převzal ocenění pro trenéra roku. Svůj úspěch připisuje dobře fungujícímu týmu dvojnásobné olympijské vítězky. "Závodník je důležitý, ocenění pro trenéry jsou vedlejší," řekl ve Sportovních zprávách ČT.

Tomáš Bank
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

Tomáš Bank v tomto týdnu převzal cenu pro trenéra roku v individuálních sportech. V rozhovoru pro ČT zůstal charakteristicky skromný – svůj úspěch připisuje především dobrému týmu kolem dvojnásobné olympijské vítězky. "Je to samozřejmě týmová práce, navíc Justin Reiter měl s Ester daleko větší úspěchy," pronesl na adresu snowboardového kouče.

"Beru to vždy jako vedlejší produkt – závodník něco dokázal a trenér se s tím sveze. Závodník je důležitý, ocenění pro trenéry jsou vedlejší. Sportovec je ten důležitý faktor, trenér musí mít štěstí, aby na nějakého dobrého narazil. Doufám, že je Ester spokojená – lyžování je týmová záležitost a my máme skvělý tým," dodal Bank.

Dříve se staral o svého bratra Ondřeje, v posledních letech po jeho konci kariéry přešel do týmu kolem Ledecké. "Ester to zvládá, protože je extrémně pracovitá – trénuje pořád, třeba i v autě. Fyzicky je připravená výborně. S postupujícím věkem je potřeba ji hlídat, aby to nepřeháněla. Je to typ sportovce, který dokáže dělat cokoliv až do úplného vyčerpání," řekl.

Tomáš Bank:

"Ester má stále rezervy v technice i taktice. Pracujeme na tom hodně."

Je nám líto, video expirovalo.
Bank: Trenér musí mít štěstí, aby narazil na někoho jako Ester

S tím však souvisí i to, že je českou lyžařku a snowboardistku někdy potřeba pozorně sledovat – aby totiž tréninkové zatížení nezašlo příliš daleko. "Umí jít přes hranu, proto ji musíme hlídat," doplnil Tomáš Bank, který se v týmu sešel i se svým bratrem. Ondřej Bank působí nově v poradcovské roli.

"Spolupráce s Ondrou je dobrá, umíme se doplňovat. Vážíme si podmínek, které s Ester máme," svěřil se trenér roku 2018. Může přitom srovnávat. Když bratři Bankové začínali, zázemí a finanční podmínky byly na nesrovnatelné úrovni. "Už jsme také trochu rozmazlenější. Začátky byly takové amatérské," usmívá se starší z Banků.

A co tým Ledecké čeká nyní? Další závody a poté především světový šampionát v alpském lyžování ve švédském Aare. "Trénink začíná být systematičtější, což se doufám v Aare potvrdí," věří. "Letos je lyžování číslo jedna, ale uvidíme, jak to bude příští rok," uzavřel s tím, že budoucnost Ledecké je zřejmě stále v obou disciplínách.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články