Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Štuhecová je královnou mistrovského sjezdu v Aare, Vonnová se rozloučila bronzem s puncem rekordu

Suverenní vítězkou sjezdu na mistrovství světa v Aare se stala Ilka Štuhecová. Slovinská reprezentantka obhájila titul a nechala za sebou Corinne Suterovou ze Švýcarska a loučící se americkou hvězdu Lindsey Vonnovou, která v závěrečném závodu veleúspěšné kariéry získala bronz. Česká naděje Ester Ledecká obsadila sedmnácté místo. 

Zleva stříbrná Corinne Suterová, zlatá Ilka Štuhecová a bronzová Lindsey Vonnová
zdroj: REUTERS autor: Leonhard Foeger

Kvůli mlze a silnému větru pořadatelé opět zkrátili trať zhruba o 500 metrů. Vonnová na ni vyrazila jako třetí a zásluhou skvěle zvládnuté spodní pasáže dlouho držela první místo. Šampionka 82 podniků Světového poháru sice nakonec klesla na třetí příčku, ale celkově jedenáctou medaili z MS a olympijských her už si vzít nenechala.

Ve čtyřiatřiceti letech navíc přepsala rekord Veroniky Velez Zuzulové ze Slovenska a je nejstarší držitelkou cenného kovu z MS v historii. "Jela jsem naplno, srdcem. Taková prostě jsem a tohle je sen," zářila šťastná Američanka.

O šest let mladší Štuhecová měla ze všech účastnic jednoznačně nejrychlejší horní pasáž a zopakovala sjezdařské zlato, což se na MS naposledy povedlo Švýcarce Marii Walliserové v roce 1989 ve Vailu.

Mistryně světa z roku 2017 ze Svatého Mořice vynechala olympijskou sezonu kvůli přetrženým vazům v koleně, ale letos se vrátila ve velké formě. Vyhrála sjezd v italské Val Gardeně a dnes úspěšný comeback dovršila. "Jsem ráda, že byly férové podmínky a mohla jsem ukázat, co umím. Jela jsem rychle," hodnotila Štuhecová.

Je nám líto, video expirovalo.
Jízda Ledecké ve sjezdu na MS v Aare

Pro Ledeckou zůstává v této sezoně nejlepším výsledkem ve sjezdu osmá pozice z Cortiny d'Ampezzo. Ještě v polovině trati to vypadalo na Top 10, ale v závěru česká reprezentantka ztratila a skončila sedmnáctá, tedy o dvě místa hůře než v kombinaci, ale o čtyři lépe než na předchozím MS.

"Byl to víceméně sprint a rozhodovala každá maličkost. S jízdou jsem spokojená. Myslím, že jsem udělala všechno, jak jsem měla naplánované. Nevím, kde jsem ztratila nejvíc, ale celkově jsem s jízdou spokojená a měla jsem z toho radost," řekla Ledecká po nejlepším českém výsledku ve sjezdu na světových šampionátech.

Rakouské trio nečekaně selhalo

Závod se vůbec nepodařil favorizovaným Rakušankám, které kralují hodnocení Světového poháru. Stephanie Venierová, před dvěma lety stříbrná, musela skousnout o čtyři setiny umístění těsně pod stupni vítězů, Ramona Siebenhoferová a Nicole Schmidhoferová se seřadily na konci elitní desítky.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Aare (Švédsko):

Ženy - sjezd: 1. Štuhecová (Slovin.) 1:01,74, 2. Suterová (Švýc.) -0,23, 3. Vonnová (USA) -0,49, 4. Vernierová (Rak.) -0,53, 5. Mowinckelová (Nor.) -0,59, 6. Delagová (It.) -0,62, 7. Siebnehoferová (Rak.) -0,64, 8. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,78, 9. Tipplerová a Schmidhoferová (obě Rak.) obě -0,81, ...17. Ledecká (ČR) -1,17.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články