Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Shiffrinová selhala v závěru slalomu, kombinační zlato slaví Italka Brignoneová

Kombinaci na mistrovství světa v Méribelu ovládla Federica Brignoneová. Italská lyžařka zúročila nejlepší pozici po superobřím slalomu a díky druhému nejlepšímu slalomu nechala o 1,62 sekundy za sebou dvojnásobnou mistryni světa Švýcarku Wendy Holdenerovou. Obhájkyně titulu Mikaela Shiffrinová slalom nedokončila, americká lyžařka vypadla po chybě těsně před cílem.

Bronzová olympijská medailistka Brignoneová podruhé za sebou na MS vyhrála kombinační super-G. Na rozdíl od předloňského šampionátu v Cortině d'Ampezzo, kde vypadla na začátku slalomu, tentokrát druhou část kombinace zvládla ve druhém nejlepším čase a vybojovala pro Itálii historické kombinační zlato.

Italka jela jako první a musela čekat, jak si povedou její soupeřky. Nejvíce byla její pozice v čele závodu v ohrožení při jízdě Shiffrinové, která po super-G ztrácela 96 setin.

Manko postupně stahovala a na závěrečném mezičase zaostávala jen o osm setin, takže si jela pro zlato. Několik branek před cílem ale chybovala a stejně jako na loňských olympijských hrách kombinační slalom nedokončila.

V Pekingu loni nezískala žádnou olympijskou medaili a vypadla celkem třikrát. "Vím, že se mě na to lidé budou ptát, ale neznervózňuje mě to. Nebojím se, že by se to opakovalo. Jsem samozřejmě zklamaná, že jsem nedokončila a nezískala medaili, ale jsem taky celkem nadšená, protože jsem lyžovala fakt dobře," uvedla.

Potěšilo ji, jak si na trati vedla. "Už jsem víceméně dostihla Brignoneovou, i když jsem si na startu nebyla jistá, jestli to můžu dokázat. Jsem šťastná, že jsem alespoň toho dosáhla," dodala Shiffrinová.

Dvaatřicetiletá Brignoneová i díky tomu vybojovala první velký titul. "Jsem strašně šťastná a vděčná. Byl to úžasný den. Zajela jsem dvě opravdu dobrá kola. Zlatá medaile byla to jediné, co mi v kariéře chybělo, takže jsem ohromně nadšená," radovala se.

Při výpadku Shiffrinové ji mezi slalomovými brankami předstihla jen vítězka kombinace z MS 2017 a 2019 Holdenerová, jež se díky tomu posunula z patnáctého místa ke stříbru.

Třetí překvapivě skončila Rakušanka Ricarda Haaserová, pro kterou je bronz v 29 letech životním úspěchem. Do rakouského výběru v závodě mistrovství světa se prosadila teprve potřetí a na stupně vítězů se zatím nedostala ani ve Světovém poháru.

Kombinaci vynechala Slovenka Petra Vlhová, která byla na posledních dvou MS v této disciplíně stříbrná, při absenci Ester Ledecké nestartovaly ani české lyžařky.

Do slalomu pak nenastoupily mimo jiné Švýcarka Lara Gutová-Behramiová a Norka Ragnhild Mowinckelová, které se po super-G dělily o druhé místo.

Výsledky mistrovství světa ve sjezdovém lyžování:

Ženy - kombinace: 1. Brignoneová (It.) 1:57,47 (1:10,28+47,19), 2. Holdenerová (Švýc.) -1,62 (1:11,94+47,15), 3. Haaserová -2,26 (1:11,37+48,36), 4. Siebenhoferová -2,48 (1:11,37+48,77), 5. Gritschová (všechny Rak.) -2,71 (1:11,35+48,83), 6. Gisinová (Švýc.) -3,43 (1:11,86+49,04).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články