Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Shiffrinová nezvládla 2. kolo, nečekanou šampionkou ve slalomu je St-Germainová

Mikaela Shiffrinová nepřidala do své sbírky pátý titul mistryně světa ve slalomu. Hvězdná Američanka, která už ve Francii získala titul v obřím slalomu, šla do 2. kola z prvního místa, nakonec však o více než půl vteřiny nestačila na nečekanou vítězku Kanaďanku Laurence St-Germainovou. Bronzovou medaili získala Němka Lena Dürrová.

Osmadvacetiletá St-Germainová dosáhla nejen na první vítězství v kariéře, ale vůbec první stupně vítězů mezi elitou. Jejím slalomovým maximem ve Světovém poháru je šesté místo, před třemi týdny byla v generálce na MS ve Špindlerově Mlýně sedmá. Čtyřnásobná slalomová šampionka Shiffrinová skončila druhá s odstupem 57 setin, vítězka ze Špindlerova Mlýna Dürrová zaostala o 69 setin.

Vrchol sezony nevyšel české slalomářské jedničce Martině Dubovské, jež se v minulých dnech potýkala s nemocí. "Poslední tři dny proležela, vůbec nemohla trénovat," prozradil reprezentační šéftrenér Jan Fiedler. Sedmnáctá žena hodnocení SP vyzkoušela první kolo, ale v něm skončila až devětatřicátá.

"Jak sama komentovala, vůbec nemohla rozhýbat nohy a už od poloviny měla nohy dřevěný," přiblížil Fiedler. Do druhé jízdy už Dubovská nenastoupila. "Změřila si teplotu a zjistila, že má horečku," uvedl trenér. Adriana Jelínková a Elese Sommerová nedokončily druhé kolo, Celine Sommerová už první.

První kanadská mistryně světa po více než půlstoletí

"Tohle jsem opravdu nečekala, je to neuvěřitelné," uvedla St-Germainová, jež je první kanadskou mistryní světa ve slalomu po 63 letech. Její předchůdkyně Anne Heggtveitová vyhrála slalom v roce 1960 ve Squaw Valley na zimních olympijských hrách, jež se v té době počítaly také jako MS.

"Útočila jsem, udělala jsem malou chybu, takže jsem si říkala: jeď, jeď, jeď! A vyšlo to, řekla bych. Nevěděla jsem, kde bych měla stát na stupních vítězů na druhém místě, ale nakonec jsem skončila uprostřed," radovala se St-Germainová.

Na nečekanou medaili zadělala quebecká rodačka už v prvním kole, v němž zajela třetí čas za Shiffrinovou a Wendy Holdenerovou. Švýcarka jela výborně i druhé kolo a zdálo se, že si druhou pozici minimálně udrží, ale v závěrečné části nedokázala projet čistě jednu z branek a vypadla.

Hvězdná Shiffrinová startovala do druhého kola s výrazným náskokem 61 setin na St-Germainovou. Už před prvním mezičasem ale o velkou část tohoto "polštáře" přišla a nakonec zajela až 29. čas. Nejúspěšnější lyžařka historie Světového poháru tak nenavázala na čtvrteční vítězství v obřím slalomu, nicméně získala už 14. medaili z MS. Více (15) jich má pouze německá hvězda 30. let Christl Cranzová.

Zároveň Shiffrinová vybojovala medaili ve slalomu už na šestém mistrovství světa po sobě. Po čtyřech triumfech v letech 2013–2019 byla před dvěma lety v Cortině bronzová. Úřadující šampionka Katharina Liensbergerová z Rakouska, jež zažívá nevydařenou sezonu, dnes obsadila 20. místo. Předloňská vicemistryně světa Petra Vlhová ze Slovenska byla pátá.

Šampionát vyvrcholí v neděli v Courchevelu slalomem mužů.

Ženy - slalom:

1. St-Germainová (Kan.) 1:43,15 (53,15+50,00), 2. Shiffrinová (USA) -0,57 (52,54+51,18), 3. Dürrová (Něm.) -0,69 (53,46+50,38), 4. Holtmannová (Švýc.) -0,71 (54,03+49,83), 5. Vlhová (SR) -0,85 (53,53+50,47), 6. Daniothová (Švýc.) -0,97 (53,99+50,13), ...Dubovská nenastoupila do 2. kola, Jelínková a E. Sommerová nedokončily 2. kolo, C. Sommerová (všechny ČR) nedokončila 1. kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články