Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kristoffersen si díky famózní jízdě ve 2. kole dojel pro slalomové zlato

Fantastický výkon předvedl ve 2. kole slalomu Henrik Kristoffersen, který si pro zlato dojel z 16. místa po kole prvním a poprvé v kariéře se stal mistrem světa ve slalomu. Historicky první zlatou medaili ze zimních šampionátů slaví Řecko, které díky AJ Ginnisovi dosáhlo na stříbro. Třetí dojel Alex Vinatzer. Jediný český reprezentant na startu Filip Forejtek skončil obsadil 43. místo.

Osmadvacetiletý Kristoffersen získal druhý titul mistra světa v kariéře, před čtyřmi lety uspěl také v obřím slalomu. Stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu a bronzový slalomář z Her v Soči uspěl navzdory nevydařenému prvnímu kolu, po němž byl až šestnáctý s mankem 91 setin sekundy na vedoucího Rakušana Manuela Fellera.

Feller ale pozici neudržel, zajel až 21. čas druhého kola a propadl se na sedmou příčku, kterou sdílel s norským lídrem disciplíny ve Světovém poháru Lucasem Braathenem. Rakušané nezískali na mistrovství světa ani jednu zlatou medaili, což se jim naposledy stalo před 36 lety v Crans Montaně.

Kristoffersen se od začátku druhého kola prezentoval agresivní jízdou a zajel vůbec nejrychlejší závěrečný úsek tratě. V cíli postupně sledoval, jak soupeři nedokážou jeho času 51,66 sekundy konkurovat a po dojezdu Fellera mohl slavit.

Trať byla podle Nora pro něj jak dělaná

"Věděl jsem, že je to trať přímo pro mě," řekl norský lyžař. "Bylo ale mnohem těžší tady sedět a čekat, než kdybych po prvním kole vedl. Už jsem vyhrál 23 slalomů Světového poháru, byl jsem snad padesátkrát na stupních vítězů, ale tohle je mé první zlato. Asi to přišlo v pravou chvíli," uvedl Kristoffersen.

Radost měl také Ginnis, který sice ve druhém kole zajel až dvanáctý čas, ale díky náskoku z první jízdy se udržel na stříbrné pozici. Navázal na druhou příčku z posledního závodu SP v Chamonix a vybojoval pro Řecko první světovou medaili v zimním olympijském sportu.

"Tyhle poslední dva týdny byly jako sen. Píšu řeckou historii, je to nejkrásnější chvíle mé kariéry. Nechápu, jak se to stalo. Během jízdy jsem si myslel, že to nebude stačit, a dal jsem do toho v posledních branách všechno," uvedl muž, jenž se před 28 lety narodil v Aténách jako Alexandros Joannis Ginnis. "Lyžuju za Řecko, takže lyžuju v pohodě," řekl a dodal, že se před závodem modlil "ke všem 12 řeckým bohům".

Lyžovat se syn řeckého otce a americké matky naučil v pohoří Parnas. Ve dvanácti letech se přestěhovali do Rakouska a poté do USA, za které závodil do roku 2018. V tom roce americký svaz slalomový tým kolem věčně zraněného Ginnise rozpustil a lyžař se rozhodl reprezentovat rodnou zemi. "Jsem Američanům vděčný, že mi pomohli v rozvoji. Byl jsem hodně zraněný, takže jim nevyčítám, že tým zrušili. Samozřejmě jsem to pak měl mnohem těžší, ale hele, jsem tady, takže si nestěžuju," řekl čerstvý vicemistr světa.

Obhájce titulu Sebastian Foss-Solevaag z Norska se po nevydařeném druhém kole propadl z pátého na 19. místo. Nejúspěšnější zemí v počtu medailí se stali na mistrovství světa Norové s devíti cennými kovy. Nejvíce triumfů ale posbírali Švýcaři, kteří získali tři zlaté medaile.

Muži – slalom:

1. Kristoffersen (Nor.) 1:39,50 (47,84+51,66), 2. Ginnis (Řec.) -0,20 (47,06+52,64), 3. Vintatzer (It.) -0,38 (47,37+52,51), 4. Noël (Fr.) -0,41 (47,57+52,34), 5. Holzmann (Něm.) -0,62 (47,93+52,19), 6. Schwarz (Rak.) -0,65 (47,64+52,51), ... 43. Forejtek (ČR) -5,31 (52,18+56,97).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články