Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Velký křišťálový glóbus mapuje úspěšnou sezonu, hodnotí Ledecká

Na dva sezonní vrcholy, mistrovství světa v lyžování a snowboardingu, se Ester Ledecká připravila perfektně. Důkazem jsou skvělé výsledky a dvě medaile, které si vyjezdila ve španělské Sieře Nevadě, když ke stříbru z paralelního slalomu přidala zlato v obřím slalomu a stala se nejúspěšnější snowboardistkou šampionátu v paralelních závodech. Snowboardovou sezonu navíc zakončila ziskem křišťálového glóbu za celkový triumf ve Světovém poháru. "Mám velkou radost, že sezona byla úspěšná a že jsme s týmem odvedli skvělou práci," říká Ledecká.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Závěr zimní sezony byl u Ledecké nadmíru hektický. Přestože se k nabitému programu přidaly i ztížené jezdecké podmínky na mistrovství světa v Sieře Nevadě, probojovala se do finále obou závodů, jak paralelního, tak také obřího slalomu. Ačkoli v prvním souboji o zlato prohrála a prvenství neobhájila, náladu si spravila o den později, a tak se může pyšnit kariérním titulem dvojnásobné mistryně světa.

"Závěr sezony byl 'nahňácaný' do dvou týdnů. Mám radost z toho, že mě tým podpořil a že se mi povedlo v krátkých pauzách zregenerovat natolik, abych byla schopná podat ten nejlepší výkon, a že se to takhle nakonec povedlo," uvádí Ledecká, která se musela vypořádat i s náročným cestováním před startem šampionátu.

Kromě dlouhých přeletů jsou náročné samotné závody, které jsou pokaždé specifické. "Každý závod je svým způsobem těžký, ale zábavný a nedají se moc srovnávat, dodává. S konkurencí v závodech se však vypořádává obdivuhodně a sbírka trofejí se rozrůstá. "V bytě mám malou půdičku, kam to všechno lifruju a zatím je tam místa dost," říká v nadsázce.

Přestože se sezona blíží ke konci a vrcholy má Ledecká už za sebou, ze svahu jen tak nezmizí. V programu má ještě minimálně měsíc méně sledovaných závodů s tréninky. "Ani náhodou se nechystám končit. Ještě měsíc budu lyžovat na různých závodech. Sice mě čekají tiskové konference (k závěru sezony), ale naštěstí nepřestávám," uvádí nadšeně.

S úspěchy tak přichází ruku v ruce větší mediální pozornost a s tím související povinnosti. Jak se s tím pere brzy dvaadvacetiletá závodnice? "Neřekla bych, že je to nutné zlo, ale není to úplně to nejpříjemnější, co dělám. Ale věřím, že je to důležité jak pro mě, tak z hlediska sponzorů a příležitost, jak se můžu spojit s fanoušky," uvědomuje si Ledecká.

I když se proslavila jako úspěšná snowboardistka, respekt si získává i v alpském lyžování, kde si trpělivě buduje svou pozici. Oběma disciplínám se chce věnovat naplno i nadále. "Před olympiádou bych se nechtěla rozhodovat jen pro jeden sport. Vždycky bylo mým snem zúčastnit se olympiády v obou sportech a já k tomu budu směřovat, když to bude možné," naznačila v případě úspěšné kvalifikace možnou účast v obou disciplínách na Hrách v Pchjongčchangu.

Jak se však ukázalo, olympijský program počítá s kolizí lyžařského sjezdu a kombinace s obřím slalomem snowboardistek. "Mrzí mě to, ale s tímhle nic neudělám. Doufám, že za mě třeba zabojuje olympijský výbor nebo (mezinárodní federace) FIS, ale takhle to je, taková jsou pravidla. Budu se snažit zajet tak nejlíp, jak budu moct, v těch disciplínách, v nichž to půjde," říká Ledecká.

Šance na úpravu programu tak, aby mohla nastoupit do všech plánovaných závodů, je ale minimální. Sjezdařský trenér Ledecké Tomáš Bank s žádostí o změnu oslovil generální sekretářku FIS Sarah Lewisovou. "Pro FIS je Ester zajímavá tím, že disciplíny kombinuje, ale myslím, že to nehrozí. Je to provázané s televizními právy," uvedl Bank. I podle Banka je naděje malá. "Tak deset procent," odhaduje.

Jestliže program olympiády zůstane stejný, stihne Ledecká na lyžích slalom, obří slalom a super-G, pokud se nominuje, a nepojede sjezd a kombinaci. Před závody na snowboardu bude mít čtyři dny tréninku. "Abych se do toho zase dostala," říká.

Rozdílů mezi disciplínami si je Ledecká vědoma, o to více si pochvaluje, jak ji lyžařky ve Světovém poháru přijaly mezi sebe. "Spousta z nich ke mně po každém závodu přijde a řekne, že je to neuvěřitelné, že jsem schopná jezdit na takovéto úrovni lyžařské závody a zajíždět je tím způsobem, jakým je zajíždím. Myslím si ale, že zatím pro ně nejsem taková hrozba, takže je možné, že jsou milé z tohoto důvodu," dodává s humorem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články