Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Samková vyhrála kvalifikaci snowboardcrossu, Pančochová na U-rampě vypadla

Sierra Nevada - Olympijská vítězka Eva Samková ovládla dnešní kvalifikaci snowboardcrossu na mistrovství světa v Sierra Nevadě a do nedělních vyřazovacích bojů postoupila z prvního místa. Česká reprezentantka vyhrála před Američankou Lindsey Jacobellisovou a Italkou Michelou Moioliovou. Naopak Šárka Pančochová neuspěla po slopestylu ani v kvalifikaci U-rampy a sobotní finále nepojede.

Eva Samková
zdroj: DPA autor: Patrick Seeger

Start ve čtvrtfinále si v druhé části kvalifikace zajistily i zbývající tři české zástupkyně. Vendula Hopjáková postoupila 17. časem, do finálové čtyřiadvacítky se vešly i Sára Veselková (22.) a Kateřina Louthanová (23.).

Mezi muži se do vyřazovací osmifinálové části probojoval druhou jízdou Jan Kubičík, který obsadil 36. místo. Další tři čeští muži do kvalifikace nenastoupili. Matouš Koudelka a Radek Vintr se zranili v tréninku o den dříve a Michal Hanko těsně před kvalifikací.

"Trať je opravdu těžká, složitá a poměrně nebezpečná. Došlo k hodně zraněním. Na tak velkých těžkých tratích se letos nezávodilo," řekl kouč Marek Jelínek. "Máme pět Čechů ve finále na MS, což jsme asi ještě nikdy neměli," dodal.

Trojnásobná juniorská mistryně světa Samková, jež chce ve Španělsku při čtvrtém startu mezi dospělými konečně získat cenný kov, zajela nejrychlejší čas až na třetí pokus.

V kvalifikaci plné karambolů totiž traťoví komisaři museli její první dvě jízdy zastavit, protože soupeřky jedoucí před ní upadly a zůstaly v trati. "Pocity jsou takové smíšené. Přijde mi, že jsem si ani nezasloužila vyhrát," řekla Samková.

Samkovou vítězství překvapilo, protože nebyla s výkonem na měkké trati vůbec spokojená. "Moje jízda byla naprosto ukrutná, obzvlášť před posledníma dvěma klopkama jsem skočila moc doleva a udělala jsem takovou brzdu, že nechápu, že jsem to ještě mohla dát," uvedla snowboardistka.

Těsné výhry před Jacobellisovou si cení. "Jsem ráda, že ta jednička nakonec dopadla, protože si myslím, že tady zvlášť pro mě bude to vybírání trati fakt důležitý," dodala.

Myslí si, že jí může pomoct, že v tréninku v trati padala. "Vždycky si říkám, že je to dobrý, když popadám v tréninku. Že si to vyberu do závodu. Kdyby to nebylo dramatický, tak by to nebyla taková zábava," usmála se Samková.

Příprava i závody v teplém počasí, které v Sierra Nevadě panuje, jsou podle Samkové náročné. "Nakonec po tom, co jsem se tak sama naštvala v trénincích a měla jsem největší chuť s tím mrsknout a nejet vůbec, to dopadlo super. Fakt se stydím, že jsem vyhrála a jela jsem tak hrozně," řekla.

Australanka Belle Brockhoffová, která v průběžném pořadí SP drží druhé místo za Samkovou, se v týdnu hned při prvním testování trati zranila a do kvalifikace nenastoupila.

Pančochová v první kvalifikační jízdě v rampě upadla a skóre ve své slabší disciplíně si příliš nevylepšila ani na druhý pokus. V konečném pořadí obsadila předposlední 30. místo se ziskem 21,75 bodu.

Finálové šestici kraluje obhájkyně titulu z Kreischbergu Číňanka Cchaj Süe-tchung, jejíž první kvalifikační jízdu rozhodčí ocenili 94,75 bodu. Z druhého místa postoupila šampionka z předminulého MS 2013 ve Stonehamu Arielle Goldová (92,50), třetí nejlepší jízdu předvedla další Američanka Maddie Mastrová (92,00).

Kvalifikaci mužů rovněž ovládl obhájce titulu James Scotty z Austrálie ziskem 92,25 bodu před stříbrným mužem z minulého šampionátu Číňanem Čang I-wej (90,00). Jan Nečas obsadil se 40 body 22. místo, Mikoláš Pajer byl pětadvacátý (36,00).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články