Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ledecká ovládla po kvalifikaci i závod v obřím slalomu a je mistryní světa

Sierra Nevada (Španělsko) - Ester Ledecká potvrdila na MS ve španělské Sierra Nevadě výbornou formu a po kvalifikaci ovládla i samotný závod v obřím slalomu. Česká snowboardistka předčila ve finále Patrizii Kummerovou ze Švýcarska, kterou porazila o 19 setin sekundy. Ke stříbru v paralelním slalomu tak přidala také zlatou medaili. Třetí skončila Ruska Jekatěrina Tuděgeševová. Mezi muži zvítězil Andreas Prommegger z Rakouska a je dvojnásobným mistrem světa.

Ester Ledecká na MS v Sierra Nevadě
zdroj: Reuters autor: ALBERT GEA

Jednadvacetiletá Ledecká je po předloňském titulu v paralelním slalomu už dvojnásobnou mistryní světa. "Teď to slyším poprvé a musím říct, že je to hrozně hezký," řekla Ledecká. Ze Sierra Nevady si odveze hned dva cenné kovy.

O den dříve při obhajobě slalomového prvenství z Kreischbergu si dojela pro stříbro. "Měla jsem radost a měla bych radost (z druhého místa) i dneska. Tohle je úžasný, skvělej bonus. Jsem ráda a mám z toho radost," rozplývala se.

Jako první žena v historii se v jedné sezoně zúčastnila světových šampionátů v alpském lyžování a ve snowboardingu. "Pro mě je to obrovská věc. Odmalička to byl jeden z největších snů. Jsem ráda a jsem na sebe docela pyšná," přiznala.

V obřím slalomu, který stavěl její trenér Erich Pramsohler, potvrdila svoji nadvládu. Vyhrála v něm šest z posledních osmi závodů Světového poháru. Paralelní obří slalom bude jedinou olympijskou disciplínou na hrách v Pchjongčchangu 2018.

Ledecká si jako vítězka kvalifikace pro vyřazovací jízdy tentokrát vybírala modrou dráhu. "Do poslední chvíle jsem nevěděla, jakou si budu vybírat trať. Trenér mi doporučoval červenou a já jsem nakonec jezdila modrou," řekla a udělala dobře. V prvním kole porazila Němku Seline Jörgovou a ve čtvrtfinále si pak poradila s vítězkou středečního slalomu, devatenáctiletou Rakušankou Danielou Ulbingovou.

Po semifinálové výhře nad Němkou Ramonou Theresií Hofmeisterovou, kterou ve slalomu porazila ve čtvrtfinále, postoupila Ledecká i podruhé na šampionátu do boje o titul. Ani v něm tentokrát nenašla přemožitelku.

Devětadvacetiletou Kummerovou porazila o devatenáct setin, i když pár bran před cílem udělala chybu. "Úplně jsem netrefila správnou lajnu a zajela jsem do hlubokého sněhu, což mi hodně vzalo rychlost. Fakt jsem to do cíle tlačila silou vůle, říkala jsem si, ať to vyjde, protože jsem ztratila hodně rychlosti," líčila Ledecká.

Po projetí cílem si výhrou nebyla jistá. "Zabrzdila jsem, otočila se a čučela na tu tabuli snad dvě minuty a vůbec jsem nevěřila, co to tam svítilo," řekla. "Žádné překvapení, vyhrála nejlepší," řekla maminka Zuzana v cílovém prostoru. "Obřák je jí bližší a má ho ráda, protože je rychlý. A ona má ráda rychlost a má sílu," konstatovala.

Nyní Ledeckou čeká přesun do německého Winterbergu, kde může v paralelním slalomu zabojovat o vítězství v celkovém hodnocení Světového poháru. Ten vede Ruska Aljona Zavarzinová, která po třetím místě ve slalomu vypadla už ve čtvrtfinále.

Mezi muži stejně jako ve středečním slalomu triumfoval Rakušan Andreas Prommegger, který opět ve finále porazil krajana Benjamina Karla. Bronzovou medaili získal Švýcar Nevin Galmarini.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Sierra Nevadě (Španělsko):

Snowboarding - paralelní obří slalom:

Muži: 1. Prommegger, 2. Karl (oba Rak.), 3. Galmarini (Švýc.), 4. Jankov (Bulh.), ...v kvalifikaci Počinek diskvalifikován, Brůžek (oba ČR) nedokončil.

Ženy: 1. Ledecká (ČR), 2. Kummerová (Švýc.), 3. Tuděgeševová (Rus.), 4. Hofmeisterová (Něm.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články