Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do kvalifikace vstupuje Samková. Bude to podívaná, slibuje její kouč

Sierra Nevada (Španělsko) – Prolomí Eva Samková smůlu z posledních mistrovství světa? Česká snowboardcrossařská jednička je trojnásobnou juniorskou mistryní světa, ale mezi dospělými se na předchozích třech šampionátech nedostala do finále. Olympijská vítězka ze Soči by semifinálové prokletí ráda zlomila ve španělské Sierra Nevadě, kde je z pozice vedoucí ženy Světového poháru největší favoritkou. Dnes ji čeká kvalifikace a v neděli závod. Přímé přenosy si nenechte ujít na ČT sport nebo na webu ctsport.cz. Kvalifikace mužů začne v 10:20 a žen ve 13:30.

"Skoky jsou velké, bude to podívaná," uvedl trenér Marek Jelínek. V Sierra Nevadě je připravená dlouhá a náročná trať.

Třiadvacetiletá Samková se účastní šampionátů dospělých od roku 2011, kdy v sedmnácti překvapila v La Molině pátým místem. "Poté jsem vždycky jela na mistrovství světa s tím, že jsem chtěla medaili, ale vždycky to nevyšlo buď kvůli pádu, nebo jsem neměla dost zkušeností. A medaile je cílem i nyní," řekla.

K cestě na stupně vítězů ale musí překonat semifinále. V La Molině v něm chybovala na startu a soupeřky už nestihla dojet. O dva roky později v kanadském Stonehamu jí nejelo prkno a předloni v Kreischbergu po vlastní chybě spadla.

Na španělské trati je dost místa, vyřazovací jízdy se tak pojedou v šesti. V tomto počtu se letos uskutečnily dva závody SP, v bulharském Bansku skončila Samková druhá a v americkém Solitude vyhrála. V šesti si dojela i pro zlatou olympijskou medaili v Soči.

"Poslední dobou už je mi to jedno. Pokud je trať dost široká, tak je to v pohodě," řekla Samková. "Získávám zkušenosti a míň se bojím. Jde to ruku v ruce, když se cítím dobře v trati a jde mi to, tak si dovolím mnohem víc i při předjíždění. Záleží, jestli budu muset tyhle věci řešit, nebo budu schopná od začátku jet vepředu," dodala snowboardcrossařka.

Sníh a písek

Hodně práce čeká i servismany. Sníh je promíchaný s pískem ze Sahary a mění se podmínky. V noci trať zmrzne, ale přes den je teplo. "A úplně se to rozteče," řekla Samková po středečním seznámení s tratí. Na výběr má čtyři až pět snowboardů. "Na kopec většinou bereme dva až tři," dodala.

Pátý titul zkusí získat Američanka Lindsey Jacobellisová, vítězka z let 2005, 2007, 2011 a 2015 a desetinásobná královna populárních X-Games. Dva závody SP v této sezoně stejně jako Samková vyhrály Italka Michela Moioliová a Belle Brockhoffová. Australanka, s kterou Samková bojuje o celkové prvenství v SP, měla ale podle české závodnice ve středu v Sierra Nevadě pád a její start je nejistý.

Vedle Samkové budou z Čechů na startu ještě Vendula Hopjáková, Kateřina Louthanová, Sára Veselková, Matouš Koudelka, Jan Kubičík, Michal Hanko a Radek Vintr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články