Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Akrobatickými mistry světa ve skocích jsou Kongová a Roth

Švýcar Noé Roth a Číňanka Fanyu Kongová se stali v Bakuriani novými mistry světa v akrobatických skocích na lyžích. V náročných podmínkách v gruzínském středisku oba získali první individuální tituly v kariéře. Jediný český reprezentant na startu Nicholas Novak nepostoupil z kvalifikace, jež se kvůli nepřízni počasí uskutečnila až na třetí pokus dnes těsně před závodem. Americký rodák obsadil dvacáté místo s velkým odstupem na dvanáctku finalistů.

Dvaadvacetiletý Roth potvrdil v závodě odloženém ze středy pozici lídra Světového poháru a zvítězil před Američanem Quinnem Dehlingerem a Číňanem Jang Lung-siao. Navázal na bronz z roku 2019, v Utahu se tehdy stal i šampionem v soutěži smíšených týmů.

Bronzová olympijská medailistka z Pchjongčchangu 2018 Kchung Fan-jü těsně porazila vedoucí ženu SP Danielle Scottovou z Austrálie a titul přidala devětadvacetiletá lyžařka ke stříbru z nedělního týmového mixu. Třetí skončila Anastasija Novosadová z Ukrajiny.

Neuspěla obhájkyně prvenství a dvojnásobná šampionka Laura Peelová z Austrálie, jež se smolně nedostala do šestičlenného užšího finále. Pod čáru postupu ji díky náhradnímu pokusu odsunula kazašská skokanka Žanbota Aldabergenová, která předtím zahájila soutěž nepříjemným pádem při nájezdu na největší z připravených můstků.

Sedmadvacetiletá závodnice ztratila patrně v důsledku nerovnosti či zmrzlé stopy rovnováhu a zřítila se mezi odraziště, kde navíc srazila kameramana. Z těžké kolize vyvázla bez újmy a dostala možnost opakovaného pokusu na závěr startovní listiny, v superfinále pak skončila šestá.

Ve sněžení a za snížené viditelnosti začala také soutěž mužů hrozivě vyhlížejícím pádem. Zahajovací skok absolutně nezvládl Kanaďan Alexandre Duchaine, který z velké výšky dopadl přímo na záda. I on ale odešel ze závodiště po svých.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Bakuriani (Gruzie):

Muži: 1. Roth (Švýc.) 118,59, 2. Dehlinger (USA) 114,48, 3. Jang Lung-siao (Čína) 110,18, ...v kvalifikaci 20. Novak (ČR) 81,40.

Ženy: 1. Kchung Fan-jü (Čína) 85,30, 2. Scottová (Austr.) 83,84, 3. Novosadová (Ukr.) 82,84.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články