Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Možná poslední Řezáčova sezona. Rozloučit bych se mohl v dresu nejlepšího veterána, říká vytrvalec

Legenda nejen mezi českými, ale i světovými dálkovými běžci. Stanislav Řezáč se na závodech pohybuje skoro čtvrtstoletí, mezi jeho triumfy patří Marcialonga či Jizerská padesátka. Příští sezona by ale mohla být Řezáčovou poslední. A jaká je jeho motivace? Triumf v hodnocení veteránů seriálu Ski Classics. 

Je nám líto, video expirovalo.
Řezáč myslí na veteránský vavřín, možná absolvuje poslední sezonu

"Nevím, možná bych chtěl jet poslední sezonu, asi, takže bych do ní chtěl dát maximum," řekl Řezáč. "Bude přede mnou sezona, v které chci, aby se podařila. Pak uvidím, co budu dělat dál," řekl vytrvalec, který se do dálkových závodů pustil v roce 1999 a hned se zařadil mezi elitu.

V roce 2005 vyhrál tehdejší FIS Marathon Cup a současný Ski Classics ovládl v roce 2011, kdy skončil druhý ve slavném Vasově běhu, což je nejlepší český výsledek. Pokud opravdu skončí, má i představu, co by dělal. "Chtěl bych pomoct mladším, než abych se zaměřoval na sebe," řekl Řezáč.

Pomoc jeho následovníci potřebují. Řezáč v pátek oslaví 49. narozeniny, přesto v uplynulé zimě skončil jednou desátý a celkově osmadvacátý jako nejlepší z českých běžců. Jeho nástupce, který by byl schopen konkurovat severským laufařům, zatím nevyrostl. "Je to těžké, ale být lepší než Norové samozřejmě jde, ale je to tvrdá dřina a je potřeba dobrého trenéra," řekl Řezáč.

S uplynulou sezonou byl spokojený. "Byla úspěšná, protože jsem měl ta zranění," zmínil, že jezdil s bolavým ramenem po pádu na kolečkových lyžích a v zimě přidal po jiném karambolu naraženou kostrč. Aby toho nebylo málo, o lepší výsledek na Vasově běhu ho připravil pád přes soupeře na šedesátém kilometru. "Byla to smolná sezona, bez toho to mohlo být lepší," uvedl Řezáč.

Protože se cítil fyzicky nejlépe za poslední dobu, už vyhlíží další a možná poslední zimu. Mohl by do ní vstoupit v prologu po boku svého mladšího syna Aleše. A pak v zimě připravit Nora Anderse Auklanda o trikot nejlepšího veterána. "Což by se mohlo povést," řekl Řezáč.

Dál bude jezdit v barvách Slavia Pojišťovny, která byla letos z českých týmů nejlepší, celkově třináctá. "Kolem desátého místa v týmech můžeme být," věří Řezáč týmu, který by podobně jako letos na Jizerské padesátce mohla zase párkrát posílit i Kateřina Smutná.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články