Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Mé zlepšení? Je za ním kombinace tří věcí, prozradila Razýmová

Stále překvapená. Tak se po výtečných výsledcích ze startu letošní sezony cítí Kateřina Razýmová. Česká lyžařka se třikrát po sobě vešla do první desítky pořadí, což se naposledy podařilo Kateřině Neumannové. Co je v pozadí jejího úspěchu?

Kateřina Razýmová
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Razýmová šokovala začátkem prosince ve finské Ruce, kde atakovala na klasické desítce stupně vítězů a doběhla pátá. Devátá následně skončila ve stíhačce a formu potvrdila o víkendu sedmým místem na volné desítce v Davosu.

"Nikdy jsem si nemyslela, že by bylo možný, abych takhle dobře lyžovala. Jsem z toho dost překvapená a ještě s tím neumím moc pracovat," řekla osmadvacetiletá Razýmová. Výborné výsledky se projevují na její psychice.

"Vím, že můžu konkurovat světu, a občas se proto musím v hlavě usměrnit, že nejdu bojovat o čtyřicáté místo, ale třeba o top desítku, o pódium. Musím si to v hlavě trošku přehodit," uvedla. Před letošní zimou přitom neskončila ve Světovém poháru lépe než osmnáctá.

Zlepšení připisuje kombinaci tří věcí. V přípravě absolvovala o něco více intenzivnějších tréninků ve srovnání s vytrvalostními. "Druhý aspekt, když se za tím ohlížím, byla optimalizace závodní váhy," řekla.

Prozradila, že zhubla okolo tří čtyř kilo, což ale neplánovala a nechtěla k tomu nikoho nabádat. "Cíleně jsem nehubla. Neplánovala jsem to, ale ještě jsme dostavovali dům a nebylo tolik času pojídat dobrůtky," pronesla.

Zatřetí změnila značku lyží. Na mistrovství světa v Lahti měla problém s lyžemi na mokrý sníh. Přešla proto od výrobce Madshus na Fischer. "Dostala jsem nabídku, kterou jsem s radostí přijala, a musím říct, že to funguje skvěle," řekla Razýmová.

Kateřina Razýmová
zdroj: ZUMA autor: Carl Sandin

Snažila se v přípravě i vyladit techniku. Hodně se soustředila, aby se oprostila od vlastních doplňků. "Mám tendenci si tam něco přidat a většinou to je dost na škodu. Proto jsem se snažila zafixovat dobré návyky," řekla.

Připravuje se pod vedením manžela a osobního trenéra Vladislava Razýma. Podle plánu se ale účastní pravidelně i reprezentačních soustředění kouče Jana France. "Je ku prospěchu vypadnout ze svého běžného prostředí. Přijde změna a spolupráce funguje výborně. Domluvíme se, takže to jde dobře," řekla.

Z Davosu se přesunula trénovat na Boží Dar. Koncem týdne pojede v rámci přípravy Kontinentální pohár v Rakousku. Po svátcích vyrazí na etapovou Tour de Ski, jeden z vrcholů sezony, kde by ráda navázala na úvod sezony. "Snad je to dobře rozjetý, nastane se nic neočekávaného a hlavní forma teprve přijde," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články