Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Lyžaři se těší na servisní kamion i start SP. Reálná je první dvacítka, věří Razýmová

České běžecké lyžování vyhlíží novou sezonu. O úspěchy by se měli zasloužit především Kateřina Razýmová a Michal Novák, kteří se stejně jako zbytek týmu připravují ve Finsku. Jaké cíle mají před sezonou? A jak na běžecké lyžování dopadá současná pandemie?

Kateřina Razýmová
zdroj: ČTK autor: Libor Plíhal

Podmínky na místě jsou ideální. Nejprve sice tým musel vyjednat podmínky a podstoupit několikadenní karanténu, poté si už ale mohl užívat tréninkového komfortu včetně běžeckého okruhu či posilovny. "Měli jsme i vlastní jídelnu, na pokojích sauny. Podmínky byly opravdu skvělé," podotýká Michal Novák, který by rád útočil na umístění v první desítce.

Novák se téměř jako jediný z mužské sestavy během podzimu nenakazil koronavirem. "Nikdy není jasné, jaké to má dlouhodobé dopady na organismus. Pro ostatní bylo náročné vrátit se do tréninku. Zkrátka ten výpadek měli," hodnotí český lyžař. "Jsem na tom velmi dobře a moc se těším na závody. Doufám, že se kvůli koronaviru nebudou rušit," doplnil Novák.

V současnosti se už lyžaři přesunuli do Kuusama, kde o víkendu začne sezona Světového poháru. Tam ještě nebude znát velká změna, kterou připravil lyžařský svaz před sezonou: nákup servisního kamionu. Ten bude k dispozici až na SP v Drážďanech. "Je to super věc. Díky tomu se zase o něco přiblížíme velkým národům," věří Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Čeští běžci na lyžích před sezonou

"Servis hraje velkou roli a pro naše družstvo je to velký zlom," dodává český lyžař, který by v Kuusamu rád postoupil z kvalifikace sprintu. "Nezdá se to jako moc, ale konkurence tu je vždy veliká, navíc tu jsou náročné podmínky na mazání. V distančních závodech by pro mě bylo fajn bodované umístění," říká Novák.

Testovací závody mezi ženami vyhrála Kateřina Razýmová. "Loňská sezona je pro mě určité břímě, ale zároveň jde i o motivaci," věří Razýmová, která loni opakovaně pronikla mezi nejlepší a celkově skončila v pořadí Světového poháru osmadvacátá. Dobře se ale vedlo i Kateřině Janatové či Petře Novákové.

"Na našem týmu je skvělé, že každá z nás je silná v něčem jiném a dobře se doplňujeme. Někdo táhne a ostatní se snaží dotahovat," popisuje jednička lyžařské sestavy. "Panují tu moje oblíbené podmínky, pravá zima. Ta bude vyhovovat nejen mně," myslí si Razýmová. "Chtěla bych se pohybovat v bodované dvacítce. Je to reálné," věří.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články