Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lyžaři počítají jedno zranění za druhým. Musíme s tím něco udělat, říkají závodníci i FIS

Na lyžařských svazích jsme v posledních týdnech byli svědky několika zranění špičkových závodníků včetně Aleksandera Aamondta Kildeho. Lyžařské funkcionáře to znepokokuje a chtějí se prevencí zabývat v rámci federace FIS. Sportovní ředitel rakouského svazu Toni Giger se domnívá, že na vině je mimo jiné příliš agresivní materiál.

Pád Nicole Schmidhoferové
zdroj: ČTK/AP autor: Giovanni Auletta

Vedle Kildeho, který si minulý týden při tréninku v Rakousku přetrhl zkřížený vaz v pravém koleni, mají po sezoně třeba i nejlepší rakouská sjezdařka Nicole Schmidhoferová, její krajanka Bernadette Schildová nebo Američanka Alice McKennisová Duranová. Cílem FIS by mělo být, aby byla rychlost možná s bezpečnějšími lyžemi a botami.

Mezinárodní federace reguluje parametry sjezdařského vybavení, ale výrobci a členové servisních týmů neustále hledají cesty, jak závodníkům poskytnout nejrychlejší možné vybavení.

"Vedlejším efektem je, že je materiál čím dál agresivnější. Funguje to, ale jenom do té chvíle, než sportovec udělá chybu. Pochopitelně nikdy nedokážeme předcházet zraněním úplně, ale můžeme sledovat, že agresivní materiál je obtížnější ovládat," popisoval příčinu problémů sportovní ředitel Rakušanů Giger.

Za možné řešení považuje změnu parametrů závodních tratí. "Musíme jít za staviteli tratí a řediteli závodů a zjistit, co je možné. Je to opačný přístup než dosud," dodal.

O bezpečnost se po skončení kariéry intenzivně zajímá i lyžařská legenda Benjamin Raich. Dvojnásobný olympijský šampion z Turína 2006 by navrhoval také zredukování termínové listiny, aby lyžaři závodili odpočatější.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články