Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Z lyží zase na snowboard. Ledecká byla v Bad Gasteinu druhá

Ester Ledecká měla jen pondělí na to, aby se přeorientovala na snowboard. A dvojnásobná olympijská vítězka to zvládla výtečně. Při svém prvním startu ve Světovém poháru v paralelních disciplínách v sezoně dojela druhá ve slalomu v Bad Gasteinu. Česká hvězda prohrála až ve finále s vedoucí ženou seriálu Němkou Ramonou Hofmeisterovou.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Čtyřiadvacetiletá Ledecká startovala na prkně jen dva dny po sjezdařských závodech Světového poháru v Zauchensee, kde byla v sobotu osmá ve sjezdu a v neděli šestá v kombinaci.

"Mám strašnou radost. Užila jsem si to. Celý tým zase odvedl fantastickou práci a s výkonem jsem samozřejmě spokojená. Druhým místem jsem vstoupila do sezony moc dobře," řekla Ledecká.

Na první snowboardový závod čekala nezvykle až do poloviny ledna. Jindy začínala v prosinci v italských střediscích, ale tentokrát měly přednost lyže. "Musela jsem si počkat, ale o to víc jsem se těšila," prohlásila.

Je nám líto, video expirovalo.
Ledecká v prvním závodu na snowboardu brala druhé místo

Ledecká vyhrála kvalifikaci. V červené trati byla rychlejší o 12 setin než vítězka prvního letošního paralelního slalomu Julie Zoggová ze Švýcarska. V modré dosáhla sedmého času a v součtu předstihla Hofmeisterovou o čtyři desetiny. První kolo vyřazovacích jízd zvládla Ledecká hladce a Japonku Cubaki Mikiovou porazila o 72 setin. Ve čtvrtfinále domácí Daniela Ubingová spadla, vyjela z trati a česká favoritka šla dál.

"Soustředím se na sebe, ale slyšela jsem, že jsou kolem mě. Vrchní pasáž mi moc nešla, nemohla jsem se dostat do tempa. Ale ve střední jsem je začala chytat, tlačila to a dostávala je pod tlak. Pak už to bylo fajn," řekla Ledecká. V semifinále zdolala Němku Carolin Langenhorstovou.

Finále nevyšlo podle představ

Ve finále se Hofmeisterová vrhla na trať s vervou a Ledecká ve snaze dohnat ztrátu chybovala a manko už nestáhla. "Finálová jízda byla horší než ostatní. Ve vrchní části jsem měla problém dostat se do rytmu. Na videu se to pokusím zanalyzovat s trenérem, poučit se z toho a příště to udělat líp," řekla Ledecká.

"Byl to skvělý den, skvělé podmínky a skvělý závod. Mám to tady ráda," řekla Hofmeisterová po čtvrté výhře v sezoně a směrem k Ledecké dodala: "Gratuluju téhle jedinečné holce. Vítej zpět!"

Česká mistryně světa v paralelním slalomu na snowboardu z roku 2015 se na stupně vítězů ve slalomu SP dostala po necelých třech letech. Naposledy byla rovněž druhá v březnu 2017 ve Winterbergu. Ze sedmnácti triumfů v SP na snowboardu má jen dva ze slalomu. Více se jí daří v obřím slalomu.

Z Rogle zase na lyže

V sobotu se Ledecká představí v paralelním obřím slalomu ve slovinské Rogle. "Bohužel, takhle to vyšlo, že pojedu na snowboardu závodů málo, takže si chci každý užít a dát do toho všechno," řekla. Příští týden se vrátí na lyže, aby jela v bulharském Bansku dva sjezdy a bojovala o malý křišťálový glóbus. V celkovém pořadí disciplíny je druhá.

Další Češi nepostoupili z kvalifikace. Při své premiéře v elitním seriálu obsadila šestnáctiletá Zuzana Maděrová 34. místo a Adam Počínek skončil na 57. příčce.

Výsledky SP v alpském snowboardingu v Bad Gasteinu

Muži: 1. Bagozza, 2. Bormolini (oba It.), 3. Baumeister (Něm.), ...v kvalifikaci 57. Počinek (ČR).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 13 závodů): 1. Fischnaller (It.) 3310, 2. Baumeister 2030, 3. Karl (Rak.) 1912, ...69. Brůžek (ČR) 13,4, 70. Počinek 13,1.

Ženy: 1. Hofmeisterová (Něm.), 2. Ledecká (ČR), 3. Zoggová (Švýc.), ...v kvalifikaci 34. Maděrová (ČR).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 13 závodů): 1. Hofmeisterová 4360, 2. Zoggová 2600, 3. Jennyová (Švýc.) 2470, ...19. Ledecká 800, 47. Maděrová 22.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články