Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Koudelka byl v kvalifikaci čtvrtý, v Innsbrucku se představí i Janda a Matura

Innsbruck – Dvakrát v řadě nebyl v kvalifikaci klasifikován. Napotřetí se to již Romanu Koudelkovi během Turné čtyř můstků povedlo a druhý muž světového poháru, jenž měl postup do hlavního závodu v Innsbrucku jistou, obsadil čtvrté místo. Spolu s ním se z českých reprezetantů v neděli představí také Jakub Janda a Jan Matura.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kerstin Joensson

Koudelku v předchozích dvou kvalifikacích na Turné vždy něco zastavilo. V Obersdorfu to byl silný vítr, kvůli kterému ani neodskákal, v Ga-Pa sice obsadil čtvrtou příčku, ale následně byl diskvalifikován kvůli nevyhovující kombinéze.

První klasifikovaný skok si tak předem jistý postupující, jenž je prozatím na Turné na osmé příčce, připsal až na třetím podniku v Innsbrucku. Dolétl na značku 125 metrů a skončil čtvrtý. Díky tomu nebude muset v prvním kole nedělního závodu bojovat proti některému ze spolufavoritů na vítězství a v boji o postup ho čeká Fin Anssi Koivuranta.

"Byl jsem uvolněnější. S Richiem (trenérem Schallertem) jsme si řekli, že mám skákat pro radost, což se dařilo. Čtvrté místo beru, je to velký krok dopředu. Doufám, že vydrží počasí a zítra to zopakuji," řekl Koudelka.

Liboval si nad podmínkami, které provázely kvalifikaci. "Byly ideální. Foukalo do jednoho metru za sekundu, takže to byla velice spravedlivá kvalifikace. Kéž by to tak vydrželo na zítra, protože prognózy nejsou úplně ideální," uvedl průběžně osmý muž Turné.

Povedenou kvalifikaci zažil i Jakub Janda, jenž ve vzdálenosti zaostal za Koudelkou pouze o dva a půl metru a skončil osmnáctý. Naneštěstí pro vítěze Turné z roku 2006 ho v hlavním závodě čeká duel proti druhému muži průběžného pořadí, Slovinci Peterovi Prevcovi, jemuž se naopak kvalifikační skok vůbec nepovedl.

Třetím Čechem v hlavním závodě bude Jan Matura, jenž obsadil čtyřiačtyřicátou příčku a jeho soupeřem bude legendární Japonec Noriaki Kasai. Jediným nepostupujícím českým skokanem se stal Lukáš Hlava, kterému unikla účast v závodě o sedm bodů a obsadil 55. pozici.

Nejpovedenější skok kvalifikace předvedl Rakušan Michael Hayböck. Lídr světového poháru a průběžně třetí muž Turné dolétl až na značku 128 metrů. Druhého krajana a lídra tradičního podniku Stefana Krafta za sebou nechal o bod. Třetí Němec Richard Freitag za vítězem zaostal o dva body a čtyři desetiny.

Hlavní závod odstartuje v neděli ve 13:45 a přímý přenos můžete sledovat na ČT sport nebo na našem webu.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Innsbrucku (Rakousko):

1. Hayböck 128,2 b. (128 m), 2. Kraft (oba Rak.) 127,2 (124,5), 3. Freitag (Něm.) 125,8 (125,5), 4. Koudelka 124,7 (125), ...18. Janda 113,8 (122,5), 44. Matura 106,3 (116), 55. Hlava (všichni ČR) 95,8 (113,5).

Dvojice pro 1. kolo: Koudelka - Koivuranta (Fin.), Janda - Prevc (Slovin.), Matura - Kasai (Jap.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články