Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Klaeba stálo lehkovážné ohlédnutí vítězství. V Ruce se radují Rusové

Nová sezona Světového poháru začala ve finské Ruce. Do seriálu vstoupili jako první sprinteři: v závodě klasickou technikou zvítězili Julia Bělorukovová a Alexandr Bolšunov, jemuž triumf "daroval" Johannes Hösflot Klaebo. Favorizovaný Nor se v cílové rovince ohlédl a ztratil rychlost, čehož Bolšunov využil. Žádný z českých reprezentantů nepronikl do hlavního závodu, Luďka Šellera od postupu dělilo z 31. místa pouhých osmnáct setin. 

Alexandr Bolšunov poráží zdrceného Johannese Hösflota Klaeba
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Markku Ulander

V mužském závodě do finále postoupila čtveřice Norů, proti níž se postavila dvojice ruských sprinterů. Samotné finále pak bylo soubojem Bolšunova s Klaebem. Nor získal v posledním kopci lehký náskok, jenže Bolšunov se mu začal přibližovat. Klaebo poté zaváhal: snad si myslel, že už má vítězství jisté.

Jenže neměl. Ohlédnutím ztratil rychlost a překvapený Bolšunov se před něj v posledních metrech dostal. Za cílem měl Klaebo hrůzu v očích – s výsledkem, který si způsobil vlastní lehkovážností, už ale nic udělat nemohl. Třetí skončil další člen norské běžecké reprezentace Eirik Brandsdal.

Ženské finále mělo dvě velké hvězdy: Stinu Nilssonovou, která v Ruce obhajovala loňské vítězství, a Maiken Caspersen Fallaovou. Jenže prvně jmenovaná Švédka v nájezdu do cílové rovinky upadla a Fallaové zase nečekaně došly síly. Z prvního triumfu v kariéře se tak raduje Bělorukovová, za níž doběhly Maja Dahlqvistová a Ida Ingemarsdotterová.

"Cítila jsem se velmi silná, celý den proběhl skvěle. V Ruce mi to zkrátka jde," líčila v cíli Bělorukovová, která v loňské sezoně doběhla na třetí příčce. "Ve sjezdu to bylo trochu zledovatělé, ale dalo se to zvládnout," dodala ruská běžkyně na lyžích, pro niž jde o největší výsledek dosavadní kariéry.

Čeští reprezentanti se mezi třicet nejrychlejších nedostali. Šellerovi chybělo jen osmnáct setin a skončil první pod čarou, Michal Novák byl o místo za Šellerem s odstupem dalších patnácti setin. Miroslav Rypl obsadil třiasedmdesátou příčku. Petra Nováková a Kateřina Razýmová se v závodě seřadily na 51. a 52. místě.

Závody SP v běhu na lyžích v Ruce (Finsko) - sprint klasicky:

Muži: 1. Bolšunov (Rus.) 2:29,35, 2. Klaebo -0,31, 3. Brandsdal -1,35, 4. Iversen (všichni Nor.) -3,04, 5. Retivych (Rus.) -3,86, 6. Fossli (Nor.) -4,85, ...v kvalifikaci 31. Šeller32. M. Novák, 73. Rypl.

Ženy: 1. Bělorukovová (Rus.) 2:25,62, 2. Dahlqvistová -1,12, 3. Ingemarsdotterová (obě Švéd.) -1,51, 4. Fallaová (Nor.) -1,52, 5. Pärmäkoskiová (Fin.) -4,71, 6. Nilssonová (Švéd.) -12,33, ...v kvalifikaci 51. Nováková, 52. Razýmová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články