Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Jizerská padesátka doufá v rekordní účast. Trasa je sjízdná, říkají organizátoři

Přes hranici osmi tisíc lyžařů během celého závodního víkendu by se chtěla letos vyhoupnout Jizerská padesátka. Takovému zájmu se ještě tradiční podnik netěšil. Hlavní závod se poběží 9. února a organizátoři tvrdí, že trať je už nyní sjízdná.

Přípravy na Jizerskou padesátku
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Program před Jizerskou padesátkou začne Bedřichovskou třicítkou volně a sprinty soupaž, proběhne též dětský závod. V sobotu se uskuteční Jizerská pětadvacítka a desítka klasicky plus firemní štafeta na 4x3 km.

"Máme obrovskou radost. Hlavní jsou hobby závodníci, kteří mají obrovský zájem," řekl za organizátory David Douša. Podle jeho slov loni absolvovalo všechny závody okolo 7700 lidí a letos už je přihlášeno 7500 lyžařů. "O osm set víc než loni touto dobou. Doufáme, že se nám povede prolomit rekordní počet a takovou magickou hranici osmi tisíc závodníků," uvedl.

Organizátory těší, že startovní pole mládne. Za uplynulých deset let průměrný věk klesl z 48 let na současných 42. "Pořád je to především mužská záležitost, ale zvýšil se počet žen z devíti na jednadvacet procent," konstatoval Douša.

Je nám líto, video expirovalo.
Jizerská padesátka očekává rekordní účast

V Jizerských horách leží na tratích okolo 15 až 25 centimetrů sněhu. "Celá trasa je sjízdná. Na stadionu máme navíc nové možnosti výroby sněhu, díky čemuž pokryjeme stadion a nejkrizovější části po startu," řekl Douša.

Každý účastník dostane analýzu výsledků a na dresu bude mít náhodně vygenerované jméno jednoho z patnácti zesnulých horolezců, na jejichž počest se závod koná s přídomkem Memoriál Expedice Peru '70. Letos uplyne 50 let od jejich úmrtí pod kamennou lavinou na peruánském Huascaránu. Všichni běžci navíc dostanou pamětní minci a rodiny pozůstalých speciální stříbrnou edici.

Jizerská padesátka je tradičně součástí seriálu Ski Classics v dálkovém lyžování a největší pozornost domácích fanoušků bude upřena na Kateřinu Smutnou. Členka eD system Bauer Teamu vyhrála závod v letech 2015 a 2017.

"Cíle jsou samozřejmě nejvyšší, ale jako vždycky to bude těžké. Už to není o jedné soupeřce, ale je jich tam víc," řekla Smutná ve videovstupu z rakouského Sankt Ulrichu, kde bydlí a trénuje. Doufá, že se dá zdravotně do pořádku. "Trošku laboruju se zády a rukou. V tréninku mi vypnula lyže a spadla jsem ve sjezdu."

Posledním českým vítězem je Stanislav Řezáč, který svého třetího triumfu dosáhl v roce 2012. "Jizerky jsou můj rodný kraj, mám je moc rád, a když je dobrý sníh a sluníčko, tak není lepšího závodu," prohlásil šestačtyřicetiletý běžec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články