Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Geiger vyhrál větrný závod v Planici, Tande se zotavuje z těžkého pádu

Slovinská Planica hostí Světový pohár letců na lyžích. Druhý závod ve slovinském středisku, který musel být kvůli větru jednokolový, vyhrál Karl Geiger. Na pódium jej doplnili Rjoju Kobajaši a Bor Pavlovčič. Šedesátý skončil Čestmír Kožíšek. Daniel Andre Tande, který měl ve čtvrtek těžký pád ve zkušebním kole, se zotavuje ze svých zranění a měl by být probuzen z umělého spánku.

Radost Karla Geigera
zdroj: Reuters autor: Lisi Niesner

Pořadatelé v Planici den po těžkém pádu Nora Daniela Andreho Tandeho kvůli silnému větru zrušili plánovanou polední kvalifikaci a v závodu se představilo všech 67 skokanů. Začátek 1. kola byl kvůli stále nepříznivým podmínkám o půl hodiny odložen a nakonec se už v jeho průběhu rozhodlo, že finále se skákat nebude.

Úřadující mistr světa v letech ze zdejšího můstku Geiger předvedl pokus dlouhý 232 metrů a po čtvrtečním třetím místě nenašel přemožitele. Japonce Kobajašiho, který zapsal o metr méně, porazil o 9,6 bodu. Pavlovčič skočil 227,5 metru.

Jediný český skokan v Planici Kožíšek, jenž se do čtvrtečního závodu nekvalifikoval, předvedl pokus dlouhý 182,5 m. V sobotu je ve Slovinsku na programu soutěž družstev, sezonu v neděli uzavře třetí letecký závod jednotlivců.

Tande bude probuzen z umělého spánku

Daniel André Tande se v nemocnici uspokojivě zotavuje z těžkého čtvrtečního pádu před závodem Světového poháru v letech v Planici. Podle informací šéflékařky norské reprezentace všechna dosavadní vyšetření dopadla dobře a během odpoledne by měl být Tande probuzen z umělého spánku.

"Udělali mu CT hlavy a krku a nic se neobjevilo. Prognóza je zatím velice dobrá," řekl šéftrenér norských skokanů Alexander Stöckl televizi ZDF. Už ve čtvrtek bylo jasné, že si Tande při nárazu zlomil klíční kost.

Ještě dnes by měli lékaři Tandeho postupně probouzet z umělého spánku, do něhož ho po karambolu preventivně uvedli. "Daniel je v nemocnici v dobrých rukách. Noc zvládl dobře. Situace je stabilní a dnes jsou v plánu ještě další vyšetření," uvedla norská šéflékařka Guri Ekaasová.

Tande měl hrozivý karambol při čtvrtečním zkušebním kole. Sedmadvacetiletý olympijský vítěz a mistr světa ztratil po odrazu kontrolu nad levou lyží, přetočil se a po zhruba 80 metrech letu tvrdě dopadl na zem. Po nárazu v kotrmelcích doletěl až pod můstek, kde zůstal bezvládně ležet. Na místě mu záchranáři poskytovali asi půl hodiny první pomoc, na nosítkách ho pak odvezli k vrtulníku, který ho přepravil do nemocnice v Lublani.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokan Tande je po těžkém pádu v Planici v umělém spánku
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články