Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dálkové běhy odstartují sobotní La Diagonelou. Pojede Smutná i Bauerův tým

Seriál dálkových běhů se se zpožděním dává do pohybu. V sobotu v mrazivých podmínkách odstartuje seriál Ski Classics závodem La Diagonela na 65 kilometrů. České lyžování bude mít své zástupce především v Kateřině Smutné a eD system týmu Lukáše Bauera. Přímý přenos závodu sledujte od 7:50 na webu ctsport.cz.

Birkebeinerrennet
zdroj: Facebook.com/VismaSkiClassics

Minulá sezona byla kvůli koronaviru předčasně ukončena a ta aktuální začne vzhledem k opatřením proti nemoci covid-19 až nyní. Zrušen byl tradiční prosincový prolog v Livignu a většina závodů bude koronavirem poznamenána. Účastníci budou muset před startem projít antigenními testy, veškeré porady se budou konat v on-line režimu a nebudou se konat květinové ceremoniály.

"Jsme hlavně rádi, že po všech komplikacích a odsunutí startu sezony to konečně vypukne," uvedl Bauer, který je zároveň koučem polské mužské běžecké reprezentace.

Sedmatřicetiletá Smutná patří dlouhodobě ke špičce mezi "laufařkami", ale na výhru v závodu čeká od předloňského triumfu na La Diagonele.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK/AP

"Přál bych jí, aby se opět prala o stupně vítězů v každém závodě," řekl Bauer, který po předešlé sezoně vyměnil kompletně mužskou část týmu. "Pro letošek jsem opustil cíl být mezi nejlepšími pěti týmy v celkovém pořadí, i když by to bylo hezké," řekl Bauer.

Ženy odstartují do La Diagonely v údolí Engadin v 8:10, muži o půl hodiny později a na trati má být více než desetistupňový mráz. Na startu tentokrát bude chybět matador Stanislav Řezáč z týmu Slavie a závody si bude vybírat. Trasa úvodního běhu byla kvůli nebezpečí lavin zkrácena z tradičních 65 na 60 kilometrů.

Tituly v celkovém hodnocení obhajují Britta Johanssonová Norgrenová ze Švédska, která seriál vyhrála pětkrát v řadě, a Nor Andreas Nygaard.

Celkem je na programu devět závodů včetně Jizerské padesátky, která by se měla uskutečnit 14. února. Pořadatelé ale řeší, jak dostat na start elitu i veřejnost. Ve hře je hromadné používání testů na koronavirus i rozložení závodu na více dnů, aby hobby běžci startovali individuálně.

Slavný Vasův běh, ale jen pro elitu, se uskuteční 7. března. Do kalendáře se vrací stokilometrový Aarefjällsloppet (27. března). Posledním dílem v kalendáři bude běh z Ylläs do Levi na 70 km 17. dubna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články