Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Český skok se zasekl v čase. Motivaci ale mám pořád obrovskou, říká Koudelka

Na můstku v Harrachově se Roman Koudelka stal novým mistrem republiky. Šlo o poslední závod sezony, na kterou by ale nejraději úplně zapomněl. Navzdory chatrným výsledkům, kdy jen dvakrát dokázal ve Světovém poháru bodovat, však motivaci neztrácí. Právě naopak. 

Roman Koudelka
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / Eibner/Memmler

Roman Koudelka je dlouhá léta českou skokanskou jedničkou, přesto letos bodoval jen dvakrát a celkově zůstal za očekáváním. Stejně jako celý český skok na lyžích, kterému navíc vypadla prakticky kompletní generace okolo Viktora Poláška, Čestmíra Kožíška, Filipa Sakaly a Vojtěcha Štursy. Ti se již s reprezentací rozloučili.

Za Koudelkou tak zeje velká propast, kterou by nastupující závodníci v příštích letech snad měli zaplnit. "S nadsázkou říkám, že jsem jednooký mezi slepýma," směje se český reprezentant. V budoucnost svých nastupujících krajanů ale věří, byť – jak sám přiznává – s mladšími někdy těžko hledá společnou řeč a mentorovat je nehodlá.

Je nám líto, video expirovalo.
Roman Koudelka na téma nepovedené sezony i motivace pro příští zimu

"Ještě to bude potřebovat trochu času, než se úplně chytnou. Snažím se jim předat zkušenosti," říká třiatřicetiletý Koudelka. Ani účastník čtyř olympijských her, který má za sebou ve Světovém poháru už sedmnáct sezon, se nevzdává. A to navzdory tomu, že na letošní sezonu by nejraději zapomněl. 

"Sportovně to bylo velmi špatné, celý rok jsme se trápili. Neviděl jsem žádné světlo na konci tunelu. Z tohohle důvodu jsem rád, že nemusím absolvovat další závody a můžu za vším udělat tlustou čáru," přiznává rodák z Lomnice nad Popelkou, který ve Světovém poháru debutoval v roce 2006 ve vrcholné éře Jakuba Jandy.

Zasekli jsme se v čase

Myšlenky na konec kariéry ale navzdory nevalným výsledkům ani postupujícímu věku rozhodně nemá. Právě naopak. "Motivace je pro mě obrovská, když vidím, že mistr světa z malého můstku Piotr Žyla je ještě o dva roky starší než já, takže i v pokročilejším věku to jde. A já pevně doufám, že se mi povede něco podobného," říká Koudelka.

Ve světové konkurenci jej tak budeme vídat i příští zimu. "Aby bylo vidět, že jsem práci odvedl a že je tam pokrok," usmívá se skokan, který sám připouští, že nosit rakouskou nebo německou kombinézu, už by se na slavné můstky pravděpodobně nedostal. Naopak českému skoku jako by v posledních deseti letech ujel vlak.

Domácí reprezentanti bývali schopni měřit se s úplnou světovou špičkou, v posledních sezonách ale paběrkují. "Zasekli jsme se v čase, když jsme začali dělat věci, které fungovaly před dvaceti lety. To byla obrovská chyba. Musíme jít s dobou a koukat se, co dělají ostatní, a podle nich taky trénovat. Ne se ohlížet zpátky," míní Koudelka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články