Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Češi na Tour de Ski zacílí na celkové pořadí. Chybět budou Norové

Již brzy začne jeden z vrcholů sezony běžců na lyžích. Tour de Ski se dá do pohybu na Nový rok ve švýcarském Val Müstair, vyvrcholí slavným stoupáním na Alpe Cermis. Česká výprava, která čítá devět jmen, už do Švýcarska vyrazila.

Běžecké lyžování (ilustrační)
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Na startu úvodní etapy ve švýcarském středisku Val Müstair bude pětice žen Kateřina Razýmová, Kateřina Janatová, Petra Nováková, Petra Hynčicová a Tereza Beranová. Doplní je mužská čtveřice Michal Novák, Petr Knop, Adam Fellner a Ondřej Černý.

"Neupínáme se k jednomu závodu, ale budeme se koukat především na celkové pořadí. Věřím, že Katka Razýmová může atakovat nejlepší desítku," jmenoval kouč žen Jan Franc jedničku týmu, která loni Tour de Ski kvůli zdravotním problémům nedokončila. "Kdyby se Katce Janatové podařilo být do dvacítky, je to super. Všechny holky mají výkonnost, aby dojížděly na body," dodal.

Tour začne ve výšce 1700 metrů nad mořem. "Tour bude zajímavá od první etapy, protože trať sprintu je hodně atraktivní. A co se týče výšky, věřím, že kdo si na Tour přiveze kvalitní formu, problém mu to dělat nebude," řekl Franc.

Ze Švýcarska se Tour přesune do italského Toblachu. "Stíhací závod v Toblachu může být zlomový, protože se na závodnících začíná podepisovat únava, hrozí dojetí o kolo a roli hrají i další faktory," odhadl trenér mužů Vasil Husák.

Vrchol přijde tradičně ve Val di Fiemme, kde od 8. do 10. ledna čeká na účastníky postupně 10/15 km klasicky s hromadným startem, sprint a nakonec závěrečná desítka volně s tři a půl kilometru dlouhým výstupem po sjezdovce Olympia III.

"Jsem přesvědčen o tom, že Michal Novák má díky své univerzálnosti velký potenciál, který by se měl odrazit v celkovém pořadí. Etapové závody jsou pro něho jako stvořené. Všichni kluci jsou dál než dřív," prohlásil Husák.

Češi vyrazili do Švýcarska ve středu, servisní tým odcestoval s novým servisním kamionem o den dřív. Silvestra čeští reprezentanti prožijí už ve Švýcarsku. "Už na Silvestra máme první trénink na tratích, večer tak žádná oslava nebude. Půjdeme spát, abychom šetřili síly," konstatoval Husák.

Tour de Ski se stejně jako předcházející závody sezony uskuteční kvůli pandemii koronaviru bez diváků. Chybět bude dál také norská reprezentace, která se obává nákazy onemocněním covid-19, závod žen proto bude mít po sedmi letech jinou než vítězku než Norku. V závodě mužů obhajuje prvenství Rus Alexandr Bolšunov. Do startovní listiny se vracejí velmi silné týmy Švédska a Finska, které vynechaly závody Světového poháru v Davosu a Drážďanech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články