Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Capová si ve Špindlu věří na body, nechce jet se zataženou brzdou

Nejlepší sezonu v kariéře prožívá Gabriela Capová. Jako první česká lyžařka útočí na celkové prvenství ve slalomu v Evropském poháru a mezi elitou ve Světovém poháru bodovala během zimy dvakrát. Nyní bude domácí jedničkou v závodech Světového poháru ve Špindlerově Mlýně a očekává se od ní, že by se v sobotním slalomu mohla probojovat do druhého kola.

Gabriela Capová
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

"Bylo by fajn, kdybych ve slalomu bodovala. Když pojedu dobře, mám na to," řekla pětadvacetiletá Capová.

Hlavně ale touží předvést co nejlepší jízdu a nemyslet na výsledek. "Když pojedu s tím, že musím něco zajet, tak se můžu zablokovat v hlavě a jet se zataženou ruční brzdou. A to nechci."

Capová stoupá mezi slalomářkami krůček po krůčku. "Nezačínala jsem lyžovat s tím, že budu mistryní světa. Dávám si postupné mety, na které si věřím a vím, že na ně mám. A když se mi povedou, tak se dívám dál," konstatovala.

Před osmi lety sledovala Světový pohár ve Svatém Petru jako divačka. Fandila a měla velký zážitek.

Sama mezi elitu slalomářek poprvé nakoukla o čtyři roky později, kdy absolvovala ve Světovém poháru první start.

Od té doby jela v seriálu SP ještě šestadvacetkrát a třikrát dosáhla na body, pokaždé ve slalomu.

Dvakrát se do třicítky dostala v této zimě, v listopadu si 19. místem v Killingtonu vyrovnala maximum.

"Je to moje nejlepší sezona. Každou mám nějaké zlepšení, ale poslední dvě dělám větší pokroky," uvedla Capová.

Jako důvod zmínila angažování slovinského kouče Boštjana Božiče, s kterým je třetí rok. "Dost na mě tlačí, aby bylo vše profesionální a abych víc makala. To mi pomohlo."

Výsledkově se překonává v Evropském poháru. Ze sedmi slalomů byla šestkrát v desítce a dvakrát na stupních vítězů.

Začátkem února v Obdachu skončila nejdříve druhá a pak slavila první výhru v druhé nejvyšší sérii závodů. "Byla jsem moc šťastná, je to super úspěch. Vyhrála jsem obě kola," vzpomínala nadšeně.

Získala i novou zkušenost. Už v prvním závodu v Obdachu vedla, ale ve druhém kolem si o místo pohoršila.

"Musela jsem se s tím naučit pracovat i psychicky a druhý den se mi to povedlo ustát. Mám radost, jak jsem to zvládla," řekla.

I díky tomu je v čele hodnocení slalomu EP a 17. března se v posledním závodu ve Folgarii pokusí první místo udržet.

"Bude to psychicky i fyzicky náročné, ale další dobrá zkušenost, protože se učím jezdit pod tlakem a sbírám body v těžší konkurenci," uvedla.

Ve slalomu má aktuálně 6,82 FIS bodu a je na 27. místě světa, což je její nejlepší umístění v kariéře. Díky tomu bude mít ve Špindlerově Mlýně lepší startovní pozici okolo 35. místa a větší šanci jet na lepší trati a projít do 2. kola.

Pokud se jí to povede, udělá pod kopcem radost i svým nejbližším, kteří se na závod chystají. "Ve větší skupině než obvykle, ale jinak nevím, jestli mi přijde fandit extra víc lidí," řekla Capová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články