Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Běžec na lyžích Stanislav Řezáč vyhrál potřetí Jizerskou 50

Bedřichov (Liberecko) - Český běžec na lyžích Stanislav Řezáč vyhrál potřetí v kariéře Jizerskou padesátku a dnešním triumfem navázal na své tituly z let 2000 a 2001. Druhý skončil Švéd Jimmie Johnsson před Norem Jörgenem Auklandem. Další Čech Petr Novák dojel jedenáctý se ztrátou minuty a tři čtvrtě.

Dálkový běh na lyžích
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Je to pro mě nejcennější titul tady doma a jsem rád, že se mi to podařilo," řekl Řezáč v cíli. Radost měl proto, že Jizerskou padesátku sice vyhrál potřetí, ale poprvé v rámci série FIS Marathon Cupu, do které je závod zařazen. Na stadionu si Řezáč vychutnal ovace fanoušků. "Byl to opravdu krásný pocit," řekl. Přitom hned po startu měl Řezáč kolizi a jeho naděje málem záhy zhasly. Před rozdvojením trati se totiž musel zastavit, srovnat překřížené lyže a znovu se rozjet. Pak se prodíral mezi rekreačními běžci a po dvou kilometrech se dotáhl na špici.

V hustém sněžení se běžci v čele střídali, aby projížděli zapadanou stopu. Mezi elitou chyběl kvůli nemoci trojnásobný vítěz závodu Oskar Svärd ze Švédska. Před Knejpou na 11. km se poprvé v čele objevil i Řezáč, Koukal se držel schovaný ve skupině. Kvůli sněžení se netradičně na Jizerské padesátce sjela velká skupina 25 až 30 běžců. Často byl v čele obhájce výhry Nor Anders Aukland. Po 20 km měl Koukal problém ve stoupání, zatímco Řezáč se pokusil nastoupit a roztrhat pole.

Na Smědavě na 33. km jelo spolu patnáct běžců, Řezáč se držel v čele, naopak Koukal měl problémy s mazáním a do kopce mu lyže podkluzovaly. Po dvou třetinách trati ztrácel bývalý mistr světa na 50 km volně Koukal na nejlepší přes minutu a půl.

"Bohužel taktika s voskem, kterou jsme zvolili, nebyla nešťastnější. Vosk, který jsem měl na lyžích a měl od pátého šestého kilometru fungovat, tak fungoval jenom kilometr trati," řekl Koukal. V závěru závodu přestalo sněžit, stopa zrychlila a na Hřebínku necelých
deset kilometrů před cílem bojovala o výhodnou pozici osmička běžců i s Řezáčem. Anders Aukland si krátce spletl směr trati, ale neztratil kontakt se skupinou.

Před sjezdem na stadion už jela jen pětice, nastoupil Jörgen Aukland, ale Řezáč dotáhl skupinu zpět. Pak sám Řezáč nasadil silný soupaž a jeho útok zachytil pouze Jörgen Aukland, ale ani ten nestačil tempu českého běžce. "Posledních pět kilometrů bylo hodně těžkých a hodně rychlých. Dřív jsem neměl na finiš, tak jsem teď nasbíral síly a zkusil to dva až tři kilometry před cílem a vyšlo to," řekl Řezáč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články