Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Bauerův cíl - po náročné Tour medaile z mistrovství světa

Praha - První ze dvou hlavních cílů sezony běžec na lyžích Lukáš Bauer splnil. Na Tour de Ski chtěl vystoupit na stupně vítězů, což díky skvělému finiši ve stoupání zvládl a skončil třetí. Nyní se začne po odpočinku připravovat na druhý vrchol, kterým je mistrovství světa v Oslu, odkud by si chtěl přivézt medaili. Z Itálie odjeli s Martinem Jakšem v neděli, hodinu po půlnoci dojeli domů a hned ráno vyrazili do metropole, aby prezentovali své úspěchy.

"Převládá únava, ale na druhou stranu i radost, protože se mi podařilo být do tří, i když to bylo hodně náročné. Letošní Tour hodně bolela," řekl Bauer na tiskové konferenci v Praze. Vedle něho uspěl i Jakš, který před finále figuroval na třetím místě a nakonec doběhl osmý, což je jeho nejlepší výsledek kariéry. "Že jsem výsledkově explodoval? Mám za sebou po dvou letech nemocí skvělou přípravu a po prvním úspěchu v Oberhofu se mi začalo jezdit lehčeji. Jsem moc spokojený," usmíval se Jakš.

Třiatřicetiletý Bauer má díky Jakšovi po letech vedle sebe konkurenta, který ho dokázal během Tour párkrát prohnat. "Je skvělé, že tady je po letech další výborný běžec. Ne že bych mu občas nezáviděl, když jsem viděl, jak mu všechno vycházelo, ale v poslední etapě do sjezdovky jsem mu to vrátil i s úroky," poznamenal Bauer. Jezdil sice na Tour výborně, ale stále se mu nedařilo prodat absolutní formu ve správný čas. "Až v kopci jsem se zmáčknul víc než ostatní a po trápení, kdy jsem se pořád nemohl dostat do deseti, jsem rád, že se to ve finále podařilo," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Lukáše Bauera a Martina Jakše

Ohlasy běžců po Tour de Ski

Lukáš Bauer: "Byla to pro mě hodně náročná Tour. Od začátku se nevyvíjela, jak bych si představoval, ale snažil jsem se bojovat a nakonec jsem si to štěstí vybral."

Martin Jakš: "Jsem spokojený. Odjížděl jsem s tím, že umístění do patnácti by bylo fajn, kolem desítky super – a bylo z toho osmé místo, takže vynikající."

Bauer chce vydržet v bílé stopě do olympiády v Soči 2014, takže ho Tour de Ski čeká ještě třikrát. "Je to seriál, který mi sedí, proto ho chci jezdit," přikývl. Nyní už ale myslel na únorové mistrovství světa. Chtěl by napodobit úspěch z MS v Liberci, kde dojel druhý, a získat další medaili. "Cílem pro Oslo je jednoznačně medaile, ale konkurence nespí a musím být připraven," řekl Bauer.

Do šampionátu chce Bauer zapracovat na klasice, své silné zbrani, která má na Holmenkollenu na pořadu patnáctku. "Pořád cítím, že se v ní necítím tak dobře jako v předchozích sezonách," řekl Bauer. A rovněž by chtěl sehnat nové lyže, protože ty ho na Tour de Ski trochu zklamaly. "Domluvil jsem se se zástupci firmy Fischer o intenzivnější možnosti testování nových lyží a nahrazení současných," doplnil.

Bauer sprint v Liberci nepojede, Jakš se teprve rozhodne

Třetí muž Tour de Ski není sprinterem, ve světovém poháru nikdy nepostoupil z kvalifikace. "Prokázal jsem své sprinterské kvality i během Tour," vtipkoval s tím, že v Oberstdorfu ani v Toblachu ve sprintech neuspěl, a Liberec podle plánu vynechá. "Lepší bude si odpočinout a připravit se na patnáctku v Otepää," řekl.

Jakš zažil na Tour životní závody a dařilo se mu i ve sprintech. V Toblachu skončil sedmý, ale ani on neví, jestli v Liberci pojede. "Hned po Tour to vypadalo, že určitě pojedu, ale nejdříve si musím odpočinout. A pak uvidíme, jak se budu cítit, a s trenérem se rozhodneme, jestli pojedu," uvedl Jakš. Pokud se Jakš v Liberci objeví, tak pouze v sobotním klání jednotlivců, nedělní sprinty dvojic by určitě vynechal. K největším českým nadějím by měli patřit Martin Koukal a Dušan Kožíšek.

Martin Jakš
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články