Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Ondra míří za další šancí probojovat se do Paříže. Jsem dobře připravený, hlásí

Další možnost zajistit si účast na olympijských hrách v Paříži má před sebou Adam Ondra. Český lezec zamířil na víkendovou evropskou kvalifikaci do francouzského města Lavalu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ondra má druhou šanci na OH, odjel na kvalifikaci do Lavalu

Možnost kvalifikovat se měl účastník olympiády v Tokiu 2021 už v srpnu na světovém šampionátu v Bernu. O účast na olympiádě jej ale připravily chyby v lezení na obtížnost. Na jejich odstranění se soustředil v přípravě na evropskou kvalifikaci.

"Hodně jsem se zaměřoval na fyzickou přípravu lezení po špatných stupech, hodně dynamické, hodně fyzické do těla. Jsem moc spokojený s tím, jak ta příprava probíhala. Myslím, že jsem se v tomhle stylu dost posunul, takže pokud se ten stavěcí styl bude jen trošku blížit, tak si myslím, že bych měl být připravený ještě lépe než v Bernu," uvedl Ondra.

Jeho ambice na tento víkend jsou jasné, přestože se nejedná o poslední šanci, jak se na Hry do Paříže kvalifikovat.

"Beru to tak, že jsem dobře připravený. Jedu si to tam otestovat, a pokud by to náhodou nevyšlo, nic se neděje, příští rok je olympijská kvalifikace, kde jsou dva závody a postupuje deset lidí," přiblížil elitní lezec.

Šestý muž z OH v Tokiu, kde bylo součástí kombinace ještě i lezení na rychlost, vnímá účast v evropské kvalifikaci pozitivně. "Můžu mít i výhodu oproti těm třem, kteří už jsou nominovaní na olympijské hry. Můžu sbírat zkušenosti v tomhle specifickém kombinačním stylu," přemítal.

Evropská kvalifikace v Lavalu má vedle Ondry řadu dalších favoritů. O šanci na obhajobu olympijského zlata z Tokia bude bojovat Španěl Alberto Ginés, který po zdravotních problémech získal v září na Světovém poháru v Koperu první medaili po více než roce. Do boje o vítězství se mohou zapojit Francouzi Mikael Mawem a Mejdi Schalck, kteří sou ale podle Ondry trochu slabší v obtížnosti.

Za největšího konkurenta považuje Ondra osmnáctiletého Brita Tobyho Robertse. "Je výborný v této sezoně v lezení na obtížnost. Má opravdu neskutečnou vytrvalost, často to spíš kazí hlavou. I na boulderových závodech ukázal, že umí zalézt svou kvalitu," řekl o mladém lezci, jenž letos v obou kombinačních disciplínách vyhrál závod SP.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články