Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Gubanovová si podmanila i volnou jízdu a bere zlato, Rychtaříková zůstala na 24. místě

Královnou evropského šampionátu v krasobruslení ve finském Espoo se stala Anastasija Gubanovová. Ruská rodačka v gruzínských barvách navázala na vítězství z krátkého programu a po oku lahodící volné jízdě získala zlato. Česká reprezentantka Nikola Rychtaříková setrvala na 24. pozici, z níž postoupila do volných jízd.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá volná jízda Gubanovové na ME v Espoo

Dvacetiletá Gubanovová měla cestu k nejcennějšímu kovu ulehčenou, protože největší favoritka Loena Hendrickxová ve druhé polovině volné jízdy dvakrát upadla. Reprezentantka Gruzie naopak takřka nechybovala a Belgičanku porazila více než o šest bodů. 

Poprvé od titulu Caroliny Kostnerové z Itálie v roce 2013 nezískala titul ruská reprezentantka, které letos nesměly startovat kvůli sankcím za agresi na Ukrajině.

Gubanovová má ovšem k Rusku blízko. Narodila se v Togliatti, trénuje v Petrohradu a do roku 2018 ho reprezentovala. Na evropském šampionátu startovala podruhé a po loňském sedmém místě tentokrát vystoupala až na vrchol.

Hendrickxová uhájila stříbro díky vysoké druhé sadě známek a náskoku z krátkého programu před šestnáctiletou Švýcarkou Kimmy Repondovou, která tři čtvrtě roku po sedmé příčce na juniorském MS zazářila mezi dospělou elitou.

Průběžná třetí příčka po krátkém programu ji nerozhodila, ve velkém stylu zvládla i volnou jízdu a uzmula pro Švýcarsko druhý překvapivý bronz na letošním ME. Napodobila páteční úspěch Lukase Britschgiho z kategorie mužů.

Nikola Rychtaříková
zdroj: ČTK / Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Rychtaříková ve volné jízdě chybovala více než v krátkém programu a s jedním pádem zůstala tři a půl bodu za svým sezonním maximem. Na posun vzhůru to stačit nemohlo.

"Bylo to horší než v krátkém programu. Udělala jsem několik chyb, které mě mrzí. Jsem ráda, že jsem volnou jízdu vůbec mohla jet, ale jsem s ní spokojená na 50 procent," uvedla jednadvacetiletá závodnice, která se na ME dostala až jako náhradnice za nemocnou Barboru Vránkovou.

Premiérová účast na ME ji nadchla. "Já jsem si to hrozně užila. Jsem moc ráda za tuhle zkušenost a doufám, že budu mít ještě příležitost jet takový velký závod," dodala.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Espoo (Finsko):

Ženy - konečné pořadí: 1. Gubanovová (Gruz.) 199,91 b., 2. Hendrickxová (Belg.) 193,48, 3. Repondová (Švýc.) 192,51, 4. Kurakovová (Pol.) 186,90, 5. Pinzarroneová (Belg.) 185,92, 6. Petrokinová (Est.) 183,74, ...24. Rychtaříková (ČR) 123,13.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články