Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Začínají krasobruslařské Grand Prix. V USA bude na ledě Březinová, postupně se přidají i další Češi

Začíná nový ročník krasobruslařské série Grand Prix. Ve Spojených státech amerických se představí Eliška Březinová, kterou v dalších závodech doplní ještě sportovní dvojice Jelizaveta Žuková, Martin Bidař a taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi. Grand Prix bude bez ruských a běloruských krasobruslařů. Přímý přenos z GP USA vysíláme v sobotu a neděli na ČT sport a ČT sport Plus.

Eliška Březinová
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Česko bude mít poprvé za pět let v Grand Prix vícenásobné zastoupení. V nedávných sezonách se této elitní soutěže pravidelně účastnil jen Michal Březina, který po letošních olympijských hrách v Pekingu ukončil kariéru. Mezi pozvanými byl původně jeho nástupce Georgii Reshteno, ale ten na startovní listině závodu ve Francii nakonec nefiguruje.

Březinová se do elitního seriálu vrací po osmi letech. V roce 2014 byla jedenáctá v Rusku a devátá ve Francii. Tentokrát měla původně startovat jen na Kanadské brusli, ale dostala se i na úvodní závod seriálu. Tam se utká mimo jiné se světovou šampionkou a bronzovou olympijskou medailistkou Kaori Sakamotovou z Japonska nebo úřadující juniorskou mistryní světa, patnáctiletou Američankou Isabeau Levitovou.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v krasobruslení se vrací do Prahy

V Kanadě se k Březinové příští týden přidají Žuková s Bidařem, kteří pak budou závodit ještě při NHK Trophy v Sapporu. Tanečníky Taschlerovy čekají soutěže v Sheffieldu a Espoo, které byly do kalendáře zařazeny dodatečně. Britští pořadatelé zaskočili za závod v Číně, která o velké mezinárodní akce nadále nestojí kvůli koronaviru. V této destinaci bude mít Grand Prix premiéru. Finské Espoo zase nahradilo závod odebraný Rusku.

Na každé akci šestidílného seriálu by mělo závodit dvanáct jednotlivců, deset tanečních párů a osm sportovních dvojic. Závodit se chystají všechny hvězdy s výjimkou potrestaných Rusů. Vedle Sakamotové jsou z úřadujících mistrů světa přihlášeni Japonec Šoma Uno a americká sportovní dvojice Alexa Knierimová, Brandon Frazier. Z aktuálních šampionů chybějí jen francouzští tanečníci Gabriella Papadakisová a Guillame Cizeron, kteří po zisku vysněné zlaté olympijské medaile a pátého světového titulu oznámili minimálně roční pauzu.

Celkem je pozvaných více než 150 jednotlivců nebo párů z 29 zemí. Krasobruslaři obvykle absolvují dvě soutěže a součet umístění je zásadní pro postup do finále. To bude hostit na začátku prosince Turín.

Program vysílání z GP USA:

Sobota 22. 10.:

01:20 - 02:35 GP v krasobruslení USA (krátký program dvojic)

02:50 - 04:30 GP v krasobruslení USA (krátký program mužů)

20:40 - 22:05 GP v krasobruslení USA (rytmické tance)

22:15 - 23:55 GP v krasobruslení USA (krátký program žen)

Neděle 23. 10.:

01:15 - 02:40 GP v krasobruslení USA (volné jízdy dvojic)

03:00 - 05:00 GP v krasobruslení USA (volné jízdy mužů)

19:05 - 20:40 GP v krasobruslení USA (volné tance)

20:55 - 22:55 GP v krasobruslení USA (volné jízdy žen)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články