Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrací se mistrovství Evropy v krasobruslení, Březina se představí naposledy

Po zrušení loňského šampionátu budou krasobruslaři po dvou letech znovu závodit o evropské medaile. Kontinentální mistrovství, které hostí Tallin, bude pro Evropany generálkou na únorové zimní olympijské hry v Pekingu. A skončí na něm jedna dlouhá česká éra. Na čtrnáctý a poslední šampionát se chystá veterán Michal Březina, který debutoval v roce 2008. Znovu bude největší českou nadějí na přední umístění. Krátký program mužů sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 10:50, sportovní dvojice pak od 17:45.

Březina se pravidelně umisťuje v nejlepší evropské desítce. Bronzový medailista z roku 2013 předloni vyhrál krátký program a nakonec obsadil sedmou příčku. Na podzim byl při závodě Grand Prix v USA nejlepším Evropanem, napodruhé v Soči se mu už tolik nevedlo.

Kvůli zranění pravé nohy z tréninku se musel z ME odhlásit Rus Michail Koljada, jenž měl být po dvou druhých místech v Grand Prix jediným evropským zástupcem ve zrušeném finále. Z předloňských medailistů bude v Tallinnu závodit jen Gruzínec Morisi Kvitelašvili, který obhajuje bronz. Evropský šampion z roku 2020 Dmitrij Alijev ani stříbrný Artur Danieljan se tentokrát do ruského výběru nedostali.

Ke spolufavoritům budou patřit Italové Daniel Grassl a Matteo Rizzo, kteří naposledy skončili těsně pod stupni vítězů. České barvy bude vedle jednatřicetiletého Březiny hájit dvacetiletý Matyáš Bělohradský, jenž má ze dvou startů na ME devatenácté a dvacáté místo.

K favoritkám bude patřit i patnáctiletá Ruska

Také v ženské kategorii je uvolněný trůn, protože úřadující mistryně Evropy Aljona Kostorná si zlomila ruku, vynechala národní šampionát a není v nominaci. Nic to nemění na tom, že jakýkoliv jiný výsledek než Rusky na prvních třech místech by byl vzhledem k jejich technické převaze velkým překvapením.

Čtverné skoky se dají čekat od dalších medailistek z posledního ME i MS, úřadující světové šampionky Anny Ščerbakovové a třetí ženy loňského MS Alexandry Trusovové. Hitem olympijské sezony je ale jiná dívka ze stáje trenérky Eteri Tutberidzeové, teprve patnáctiletá Kamila Valijevová. Ta zařazuje čtverné skoky i trojitý axel a v Grand Prix sbírala rekordní známky srovnatelné s řadou mužů. Osobní rekord má v součtu o patnáct bodů vyšší než Březina.

Program ME (časy SEČ):

Středa 12. ledna: 11:05 muži - krátký program, 17:45 sportovní dvojice - krátký program.

Čtvrtek 13. ledna: 10:23 ženy - krátký program, 18:00 sportovní dvojice - volná jízda.

Pátek 14. ledna: 11:33 taneční páry - rytmický tanec, 17:00 muži - volná jízda.

Sobota 15. ledna: 12:35 taneční páry - volný tanec, 17:30 ženy - volná jízda.

Pro ruské dívky bude ME zároveň bojem o účast na ZOH, pro které Rusko ještě nominaci neoznámilo. Pokud by některá z nich výrazně zaváhala, mohla by být pro Peking nahrazena. Mimo národní tým je nyní například úřadující vicemistryně světa Jelizaveta Tuktamyševová. Ze zbytku Evropy bude k nejsledovanějším krasobruslařkám patřit Belgičanka Loena Hendrickxová, pátá žena posledního MS. Česko znovu posílá do závodu Elišku Březinovou, jejímž největším úspěchem na ME je desáté místo z roku 2019.

V kategorii tanečních párů mohou předloňskou devatenáctou příčku vylepšit Natálie a Filip Taschlerovi, kteří se na podzim jako poslední z českých krasobruslařů kvalifikovali na olympiádu. Při absenci čtyřnásobných mistrů světa Gabrielly Papadakisové a Guillaumea Cizerona jsou favority ruské páry. Titul budou obhajovat Victoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, kteří ale kvůli partnerovu obnovenému zranění zad v prosinci před volným tancem odstoupili z ruského šampionátu. Jako národní mistři tak do Estonska přijeli Alexandra Stěpanovová a Ivan Bukin.

Společný debut na mistrovství Evropy čeká českou sportovní dvojici Jelizaveta Žuková, Martin Bidař. Loni se patnáctým místem na MS kvalifikovali na olympiádu. Před Vánoci vynechali národní šampionát, protože po pádu při zvedačce v tréninku ještě nemohli provádět všechny prvky. Někdejší juniorský mistr světa Bidař startoval už čtyřikrát na MS, ale na ME je teprve podruhé. V roce 2017 byli s Annou Duškovou sedmí v Ostravě.

Také v této kategorii se očekává ruská převaha. Titul obhajují Alexandra Bojkovová a Dmitrij Kzlovskij a závodit budou také dvojnásobní evropští šampioni Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov, ale favority jsou úřadující mistři světa Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov. Ti vyhráli oba své závody Grand Prix i ruské mistrovství. Mistrovství Evropy začne ve středu krátkým programem mužů a jeho závodní část vyvrcholí v sobotu večer volnými jízdami žen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články