Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Volosožarová a Traňkov jsou mistry světa ve sportovních dvojicích

London (Kanada) - Ruští krasobruslaři Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov poprvé získali světový titul ve sportovních dvojicích. Vedoucí pár po krátkém programu dnes v kanadském Londonu ve světovém rekordu 149,87 bodu ovládl volné jízdy a porazil o více než 20 bodů obhájce prvenství Aljonu Savchenkovou a Robina Szolkowého z Německa. Bronz na domácím ledě vybojovala Maegan Duhamelová s Erikem Radfordem. 

Volosožarová a Traňkov oslavují zlato z MS
zdroj: ISIFA

Volosožarová s Traňkovem uzavírali program volných jízd a předvedli takřka dokonalý výkon. S lehkostí skočili sólový trojitý salchow i kombinaci trojitého a dvojitého toeloopu. Po dalekánském odhozeném salchowu Ruska bez potíží dopad ustála, ale její partner škobrtl a poroučel se na led. To však byla jediná chybička programu za doprovodu klasické hudby.

Rozhodčí u ruské dvojice nešetřili plusovými body za provedení jednotlivých prvků a dali přes devět bodů za každý z pěti programových komponentů. Jen jednobodový odpočet za pád připravil Volosožarovou s Traňkovem o pokoření hranice 150 bodů za volnou jízdu. Světový rekord Savchenkové se Szolkowým z roku 2011 však překonali o více než pět bodů a celkovým součtem 225,71 bodu rovněž vytvořili nové světové maximum. Po dvou stříbrech tak evropští šampioni pevně usedli i na světový trůn.

Sportovní dvojice - konečné pořadí:

1. Volosožarová, Traňkov (Rus.) 225,71, 2. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 205,56, 3. Duhamelová, Radford 204,56, 4. Mooreová-Towersová, Moscovitch (všichni Kan.) 199,50, 5. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína) 194,64, 6. Kavagutiová, Smirnov (Rus.) 191,59. 

Jejich jízda ukázala, že Savchenková se Szolkowým dnes bojovali o stříbrnou pozici, na kterou po krátkém programu lehce ztráceli. Němečtí krasobruslaři se potýkali se sólovými skoky. Partnerka ubírala otáčky a Szolkowy upadl při trojitém salchowu. Navzdory trápení se však v závěrečných sekundách odhodlali k nečekanému kroku a místo odhozeného salchowu zařadili odhozený trojitý axel.

Tento superobtížný prvek nakonec společně s vyšší známkou za programové komponenty rozhodl o tom, že se ze třetího místa posunuli na druhé před Duhamelovou s Radfordem. Domácí krasobruslaři znovu skočili sólový trojitý lutz, ale Kanaďan zaváhal při kombinaci trojitého salchowu se dvěma dvojitými toeloopy. V samém závěru předvedli lutz v odhozené variantě a díky celkové známce 204,56 bodu se poprvé v kariéře dostali přes dvousetbodovou hranici. I když to na stříbro nestačilo, mohou se po sedmém a pátém místě z minulých dvou let radovat z první světové medaile.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články