Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

V Rusku velmi sledovaná dopingová kauza Valijevové jde k mezinárodní arbitráži

Trpělivost WADA není bezbřehá. Světová antidopingová agentura kvůli průtahům v ruském vyšetřování dopingu krasobruslařky Kamily Valijevové předala případ sportovní arbitráži CAS.

Kamila Valijevová
zdroj: Reuters

"Přestože RUSADA dostala oficiální výzvu, aby případ okamžitě vyřešila, nic se nestalo. Proto můžu potvrdit, že WADA nyní oficiálně předala případ arbitráži CAS, která je nejvyšší sportovním soudem," uvedl šéf WADA Witold Baňka.

Valijevová měla loni v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin, zveřejněno to však bylo až po týmové soutěži na olympijských hrách v Pekingu, v níž pomohla Rusku k triumfu.

Mezinárodní olympijský výbor poté odložil udělení medailí, ale Valijevové umožnil nastoupit do soutěže žen, kterou však jako hlavní favoritka nezvládla a skončila až čtvrtá.

Případ od té doby vyšetřovala ruská antidopingová agentura a uvedla, že výsledky vyšetřování okolností pozitivního testu nezveřejní. WADA s takovým postupem nesouhlasila a dala najevo, že pokud případ rychle nevyřeší, využije právo jít rovnou k arbitráži CAS.

Otázkou ovšem je, jestli se Rusko bude verdiktem vůbec řídit. Dvojice poslanců Státní dumy totiž navrhla zákon, který by národní sportovní federace zbavil povinnosti přijímat rozhodnutí tohoto mezinárodního orgánu jako závazné a nezvratitelné.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články